Bursa’da Mudanya’nın Tirilye Mahallesi’nde 1989 yılına kadar Taş Mektep olarak kullanıldıktan sonra atıl halde bulunan ve 2017 yılında başlatılan restorasyon ile yeniden hayat bulan binanın müze ve eğitimsel amaçlı kültürel işbirliği için adım atıldı.
BURSA (İGFA) – Bursa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın katkılarıyla Mudanya Belediyesi tarafından Tirilye’de restore edilen Taş Mektep için eğitim işlevi ile ilgili önemli işbirliğinin görüşmesi yapıldı.
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, İtalya Lecce Salento Üniversitesi Öğretim Görevlisi Rossita D’Amora, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevin Özkan, kültürel etkinliklere dair yapılacak protokol öncesi başkanlık makamında bir araya geldi. Kültürel işbirliği protokolü öncesindeki görüşmede, belediyenin danışma kurulu üyeleri ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu, Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu ve Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeolojik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin’in de hazır bulundu.
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, İtalya’dan gelen kültürel işbirliği teklifini önemli gördüklerini söyledi. Taş Mektep’in tam da hayal ettiğimiz gibi, dünyaca tanınan bir kültür merkezi olarak geleceğe taşınacağını ifade eden Başkan Türkyılmaz, “Hayallerimizi diri tutarak, yeşille mavinin buluştuğu, tarihi ve kültürüyle yaşayan bu güzel kenti geleceğe hep birlikte taşıyacağız” dedi.
Hatırlanacağı gibi Tirilye’de doğan ve Yunanistan’da eğitim gördükten sonra Metropolit olarak Türkiye’ye dönen Chirisostomos tarafından 1904- 1909 yılları arasında yaptırılan Taş Mektep , Tirilye’de Rum nüfusun iyice azalması nedeniyle 1924’te yetim ve öksüz çocukların eğitimi için Darü’l-Eytam Okulu olarak hizmete açılmış, ilkokul ve ortaokul olarak 1986’ya kadar işlevini sürdürmüş ve 1989 yılında boşaltılmıştı.