Kriptoda ikinci çeyreğin odağı Ethereum ETF

featured
service

Hong Kong, kripto para varlıkları temelli spot borsa yatırım fonları (ETF) konusunda önemli bir adım attı. Hong Kong Menkul Kıymet Otoritesi, ülkeyi kripto varlıklar açısından yeni bir merkez haline getirme hedefi doğrultusunda, spot Ethereum ve Bitcoin ETF’lerini onayladı. 30 Nisan’da işlem görmeye başlayan bu ETF’ler, küresel piyasalarda olumlu bir etki yaratırken, aynı zamanda Ethereum’a yönelik tartışmalar ve ABD’deki erteleme beklentileriyle de gölge düşürdü.

1 Milyar Dolarlık Giriş Bekleniyor

Bloomberg Intelligence analistlerine göre, ABD’de Ocak 2023’te onaylanan spot Bitcoin ETF’leri, bugüne kadar 12,4 milyar dolarlık pozitif net giriş sağladı. Hong Kong’dan gelen olumlu haber ise spot ETF’lerin kripto piyasalarındaki etkilerine dair beklentileri artırdı. Gate.io’nun Küresel Büyüme Direktörü Kafkas Sönmez’e göre, “Tahminler, Hong Kong’da onay alan ve 30 Nisan’da işlem görmeye başlayan hem Bitcoin hem de Ethereum tabanlı spot ETF’lerin bir yılda 1 milyar dolarlık net giriş göreceğine işaret ediyor.”

Sönmez, “Elbette bu, ABD’deki ETF’lere göre oldukça kısıtlı ve sönük kalıyor. Yine de bu rakam, Hong Kong’un 50 milyar dolarlık ETF pazarı büyüklüğünün yaklaşık %2’sine karşılık geliyor. Çin anakarasındaki yatırımcıların bu varlıklara yatırım yapamayacak olması bir diğer olumsuz durum. Zira Çin’deki yatırımcılar da Hong Kong spot BTC ve ETH ETF’lerine yatırım yapabilseydi, 25 milyar dolarlık bir potansiyel daha oluşacaktı.” şeklinde konuştu.

Emtia ve Menkul Kıymet Tartışmaları Artıyor

Kafkas Sönmez, kripto piyasasının odak noktasının Bitcoin ETF’leri ve Bitcoin yarılanması olduğunu belirtirken, bu gelişmelerin sona ermesiyle piyasaların ve katılımcıların Ethereum’a yöneldiğini ifade etti. Özellikle, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC)’nun Ethereum’a yönelik tavrıyla ilgili tartışmaların arttığını belirten Sönmez, “SEC’nin Ethereum’a ilişkin tavrını bir yetki ihlali ve ‘yasa dışı güç gaspı’ olarak tanımlıyor. Tüm bu tartışmaların gölgesinde, bir de Ethereum ETF başvurularının son durumu konuşuluyor.” dedi.

Kötü Niyetli Yaklaşımlar İnovasyonu Tehdit Ediyor

Sönmez, SEC’nin Ethereum’u da borsa yatırım fonlarına zemin oluşturmasını öneren başvuruları değerlendirirken, “Karar vericilerin, regülatörlerin, kötü niyetli yaklaşımların inovasyonunun önünü tıkayacağını değerlendirmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Kriptoda ikinci çeyreğin odağı Ethereum ETF