Ulaşım esnafından ‘indirimli’ taşımama kararı. EGO: Cezai müeyyide uygulanacak

featured
service

EGO, Özel Halk Otobüsleri (ÖHO) ile Özel Toplu Taşıma Araçları (ÖTA) işletmecilerinin serbest ve indirimli seyahat hakkı bulunan yolcuları taşımama kararı alması üzerine cezai müeyyide uygulanacağını açıkladı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, artan işletme maliyetleri sonucu 2023 Eylül ayı itibarıyla ortaya çıkan zararın 3 milyar TL’ye ulaştığı kaydedildi. Bu tabloya rağmen bugüne kadar özel toplu taşımacılık yapan araç işletmecilerine 192 milyon 702 bin 508 TL gelir desteği ödemesinde bulunulduğu belirtildi. Ayrıca 2020 öncesinde Büyükşehir Belediyesi’nin işletmecilere hiçbir destekte bulunmadığı da vurgulandı.

ÖZEL ULAŞIM İŞLETMECİLERİNE CEZA

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gelir desteği ödemelerinin devam etmesi yönünde alınan kararın veto edilmesi üzerine ÖHO ve ÖTA işletmecileri serbest ve indirimli seyahat hakkı bulunan yolcuları taşımama kararı aldı. Alınan bu karar üzerine EGO Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Ancak Ankara Büyükşehir Belediyesinin mali durumu analiz edilmeden Belediye Meclisindeki muhalefet üyelerince kanuna aykırı olarak özel araç işleticilerine gelir desteği ödenmesi yönünde karar alınmıştır. Gelir azaltıcı/gider artırıcı nitelikte olan ve bütçe denkliğini bozan bu kararın veto edilmesi nedeniyle Özel Halk Otobüsleri (ÖHO) ve Özel Toplu Taşıma Araçları (ÖTA) işleticileri 21 Eylül 2023 tarihinden itibaren serbest ve indirimli seyahat hakkı bulunan yolcuları taşımayacaklarını beyan etmişlerdir.” ifadelerine yer verildi.

Ulaşım işletmecilerine cezai müeyyide uygulanacağı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “4736 sayılı Kanun ve “Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği” gereğince şehir içi toplu taşımacılık hizmetinden ücretsiz ve indirimli faydalanma hakkı bulunan vatandaşlarımızın bu haklarını kullanmalarına engel olan ÖHO ve ÖTA araçlarının Başkent 153 iletişim merkezine iletilmesi halinde ilgili kanun, yönetmelik ve sözleşme hükümlerinin gerektirdiği cezai müeyyide uygulanacaktır.”

Ulaşım esnafından ‘indirimli’ taşımama kararı. EGO: Cezai müeyyide uygulanacak