1. Haberler
  2. Gündem
  3. Manisali çiftçiler Başevirgen’e dert yandı: Banka zaten kader ortağımız

Manisali çiftçiler Başevirgen’e dert yandı: Banka zaten kader ortağımız

featured
service

Manisa’da etkili olan dolu yağışı, Ahmetli ve Turgutlu ilçelerinde üzüm bağları, şeftali, kiraz ve erik bahçelerinde büyük hasara yol açtı. Üreticiler, dolunun ürünlerine verdiği hasar sonrasında çaresiz kaldı. İçinde bulundukları ekonomik durumu anlatan bir çiftçi, “Köyde 50 haneysek içinden bir tane borçsuz hane çıkartamazsın. Ya gübreye borçludur ya tohuma borçludur. Banka zaten kader ortağımız” diye konuştu.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, tarlaları zarar gören üreticileri yerinde ziyaret etti ve sorunlarını dinledi. Girdi maliyetleri altında ezilen ve yüksek maliyetler nedeniyle ürünlerine sigorta yaptıramayan çiftçiler, dolunun ürünlerine verdiği hasarla birlikte daha da zor duruma düştü.

“BANKA KADER ORTAĞIMIZ”

Bir kiraz üreticisi, dolu hasarı sonrasında 2 ton kiraz aldığı bahçesinde yüzde 90 oranında hasar oluştuğunu ve yüksek girdi maliyetlerinden dolayı sigorta da yaptıramadığını söyledi. Dolu hasarı olmasaydı 10-15 gün içinde kiraz hasadının yapılacağını belirten üretici, “Çiftçinin yapıp ettiği karnının tokluğuna. Çalışanların sadece emeğini koysan yine işin içinden çıkılmıyor. Köyde 50 haneysek içinden bir tane borçsuz hane çıkartamazsın. Ya gübreye borçludur ya tohuma borçludur. Banka zaten kader ortağımız” dedi.

Başevirgen’e dert yanan bir diğer üretici ise borçlarını nasıl ödeyeceğini sorduğunda, üreticiden “Borçları emekli maaşından ufak ufak ödeyeceğiz. Ondan sonra 5 ekmeği 4’e düşüreceğim tasarruf yoluna bakacağım. Devlet tasarruf yapalım diyor ama oradan tasarruf yola çıksa buralara 6 ayda gelir mi bilmem” yanıtı geldi.

Manisali çiftçiler Başevirgen'e dert yandı: Banka zaten kader ortağımız 1

“BEN ÜRETİCİYİM, KAZANMIYORUM”

Bir erik üreticisi ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e seslenerek, “İşçiyi tarlaya soktuk, kovadan poşete eriği dökmenin maliyeti 15 lira. Şu anda erik halde 8 lira, bu işin içinden nasıl çıkacağız? Bugün 17 kişi geldi 2 ton erik topladı. 2 ton erik 8 liradan 16 bin lira, işçinin parası 800 liradan 15 bin 400 lira yapıyor. Bu hesabın içinde nakliye yok, ailemin çalışması yok. Sadece işçinin bana maliyeti 15 bin 600, ben 14 bin lira para alıyorum. Bu ülkede üretici olmayacaksın, ben onu anladım. Ben üreticiyim 5 lira para kazanmıyorum, markete gidiyorum erik 80 lira” diye konuştu.

Manisali çiftçiler Başevirgen’e dert yandı: Banka zaten kader ortağımız