İSG Eğitimi Nedir?

featured
service

İSG Eğitimi çalışma hayatında hem işçiyi hem de işvereni alakadar eden bir meseledir. 2004 yılından bu yana iş sağlığı ve güvenliği kapsamında İSG Eğitimi bir zorunluluk olup yasa ve yönetmeliklerde yer almaktadır. Peki İSG Eğitimi nedir?

Çalışanlara genel iş güvenliği kurallarını ve kazalardan nasıl korunacaklarını öğretme, alınacak tedbirler hakkında bilgi verme, daha güvenli bir çalışma ortamında çalışma hedefi amacıyla hazırlanan eğitimlere İSG Eğitimi adı verilir. İş güvenliğinin bir kültür olarak aşılanması sürecinde çalışanların bilgi düzeyini hem arttırmak hem de pekiştirmek hususunda İSG Eğitimi etkilidir.

İSG Eğitiminin yasal dayanağı 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunudur. Kanun kapsamında işveren, çalışanlarına İSG Eğitimi vermek zorundadır. Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dahil her türlü tedbirin alınması, organizasyonların yapılması, ihtiyaç olan araç ve gereklerin temini işverenin yükümlülüğündedir. Yine işveren sağlık ve güvenlik tedbirlerini değişen şartlara uygun hale getirmek ve mevcut durumu iyileştirmek için çalışmalar yapmak zorundadır.

İşverenin yükümlülükleri arasında ayrıca çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerini almasını sağlamak vardır. Bu eğitim işe başlamadan önce, çalışma yeri ya da iş değişikliğinde, iş ekipmanları değişiminde veya yeni teknoloji uygulaması halinde verilmelidir. İSG Eğitimleri değişen ve ortaya çıkan yeni risklere uygun olarak yenilenmeli, gerektiğinde ve düzenli aralıklarla da tekrarlanmalıdır.

İSG Eğitimi Ücretli Midir?

İSG Eğitimi ücretli midir sorusu İSG Eğitimi ile ilgili en çok cevabı arananlardan birisidir. İSG Eğitimi ücretlidir. Çünkü İSG Eğitimi bakanlığı yetkilendirmiş olduğu özel kurumlar tarafından verilir ve bu kurumlar da ticari birer işletmedir.

İSG Eğitimi ücretleri çeşitli etkenlere göre değişir. Bunların bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  • İş güvenliği kursu yetki belgesi alan kurumlar özel işletmelerdir. Her işletme kendi fiyat politikasını belirlemekte özgürdür. Bu nedenle kurstan kursa ücret değişmektedir.
  • İş güvenliği kurslarında eğitim üç ana başlıkta sunulur. Bunlar A, B, C sınıfları İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimleri, İşyeri Hekimliği Eğitimleri ve Diğer Sağlık Personeli Eğitimleridir. Her bir eğitimin içeriği farklı olduğundan ücreti de farklıdır.
  • İSG Eğitimi kursunun bulunduğu illere göre de fiyat değişmektedir. Bazı illerde seçenek daha fazla olduğundan rekabetten dolayı fiyatlar daha uygun olabilmektedir.
  • İSG Eğitimi için iyi bir altyapı gerekir ve her kursun altyapısı aynı değildir. Konfor, güvenlik, yenilikçilik gibi gereksinimleri karşılayan kurslar ücretini yukarı çekebilmektedir.

Hangi Kurumlar İSG Eğitimi Verir?

Hangi kurumlar İSG Eğitimi verir? İSG Eğitimini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yetki almış kurumlar verir. Yetki alabilmek için birtakım şartları yerine getirmiş olmak gerekir. Yetkisiz bir yerden eğitim almak maddi, manevi kayıptır.

İSG Eğitimi Nedir?