Yaklaşan seçimler üzerine…

featured
service

Henüz genel seçimleri geride bıraktık ve önümüzde artık yerel seçimler var.

Her yeni seçim dönemi bir öncekine göre daha az politika üretildiği süreçler haline geldi. Akyurt’tan ele aldığımızda 2004, 2009 ve 2014 yerel seçimlerinin startının aylar, hatta bir yılı aşkın süre önce verildiğini görüyoruz.

Ancak 2019 yerel seçimleri ile birlikte bu tablo değişmeye başladı. İttifak modelinin yerelde de uygulanması ile birlikte daha az aday ve aday adayının olduğu bir süreç başlamış oldu. Bu durum Akyurt’ta MHP’den aday olması beklenen Hakan Türkdağ’ın siyaset dışına itilmek istenmesi ile kendisini göstermişti. Ancak ‘başka bir alternatif mümkün’ diyen Türkdağ, bağımsız adaylığı ile ittifak modelini benimsemediğini ilan etmişti.

Artık bu tür girişimlerde bulunmak daha da zor hale gelecek. Cumhur ittifakı ve millet ittifakının devam etmesi halinde daha az adayın bulunduğu bir seçim dönemi yaşayacağız.

2019 öncesinde aday ve partilerin aday adayları daha uzun sürelerde fikirlerini anlatabilme fırsatına sahipti. Aynı partiden belediye başkan adayı olmak isteyenler dahi farklı bir alternatif sunma, yanlışları dile getirme imkanını elde edebiliyordu. İttifak modeli tüm bu siyasal iklimi bizden çaldı.

Mevcut koşullarda partilerin ilan edeceği takvim dışında isimlerin çıkıp Akyurt’a dair fikirlerini, ideallerini paylaşma fırsatını yakalayabileceğini düşünmüyorum. İttifakların kazanma ve var olma mücadelesi olarak gördüğü sandık günü hal böyle olunca stratejik bir savaş ortamını ortaya çıkarıyor.

Seçmen açısından, ortaya konulan fikirleri irdeleme, kıyaslama şansı yok oldu. Bir önceki yerel seçimlerde AK Parti’de ve diğer partilerde aday adaylığı süreci seçim tarihine çok yakın tarihlere çekilmişti. 4 ay gibi kısa bir süre kala sahaya inen adaylar vatandaşla buluşmuştu. Bu önümüzdeki yerel seçimlerde yine benzer tablo ile gerçekleşecektir.

Meclis üyesi listeleri ve aday pazarlıklarının yapılacağı bu koşullar altında karşımıza çıkacak olan 2-3 alternatif arasından seçimimizi yapmaya zorlanıyoruz.

Yeni siyasetçiler, ‘parlak’ fikirler yerini satranç oyununa bırakıyor.


AYNI HATA TEKRARLANIR MI?
Akyurt’ta 2019’da millet ittifakı, ittifak olmaktan oldukça uzak bir görüntü çizdi. Türlü anlaşmazlıklar ile CHP her ne kadar belediye başkan adayı çıkarmamış olsa da ayrı listelerde belediye meclisi seçimlerine gidildi. Bu kopukluk ve ‘İttifak olamadık’ mesajı hem belediye başkanlığı hem de meclis seçimlerinde bir hezimetle sonuçlandı.

Partilerin başarılı, başarısız olmasının yanında bu tutum, meclis üyesi seçimlerinde yüzde 62’lik oy oranına sahip Cumhur İttifakı’nın tüm adayları meclise göndermesi ile sonuçlandı. Yüzde 48’lik, ‘muhalefet’ diyebileceğimiz oy belediye meclisinde temsil edilemedi.

Muhalif seçmenin talepleri, istekleri ne derecede mecliste görüşülüyor, hangi öneriler hangi gerekçelerle reddediliyor?

Muhalefet aynı hatayı 2024’te de tekrar edecek mi?

Yaklaşan seçimler üzerine…