MECLİS

featured
service

Belediye meclisleri ilçe için alınan kararların görüşüldüğü ve karara bağlandığı, halkın oylarıyla seçilen meclis üyelerinden meydana gelir ve her ay yapılan toplantılar ile ilçenin geleceği için kimi kararlar alınır.

Aylık düzenli olarak yapılan bu toplantılar halka açık olmalı ve görüşülen konular üzerine ilçe sakinlerine de fikir sunma imkanı tanınmalıdır.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın göreve gelmesinin ardından başlatılan uygulama ile birlikte artık Başkentliler belediye meclis görüşmelerini internet üzerinden takip edebiliyorlar. 2019 öncesi toplantıları bu kadar kolay bir şekilde takip edemediğimiz için yorumda bulunmak benim için zor ancak, öyle görünüyor ki, bu yeni uygulama meclis üyelerine de sorumluluk yüklüyor ve vatandaşı ilgilendiren birçok konu burada dile getiriliyor.

Avrupa’da uygulanan kimi örnekleri de inceledim. Örneğin Fransa Vienne’de belediye meclis toplantıları önceden duyurusu yapılan bir mahallede, açık alanda veya kapalı bir salonda her ay farklı bir mekanda gerçekleştiriliyor. Böylelikle hem halkın yönetime katılımı sağlanıyor hem de şeffaf bir yönetim örneği sergilenmiş oluyor.

Akyurt Belediyesi’nin yeni hizmet binası inşaatına başlandığında da dönemin belediye başkanı en üst katta, geniş bir alanı belediye meclis toplantısı için ayırdıklarını ifade etmiş ve vatandaşların da artık toplantılara katılabileceğini duyurmuştu. Ancak bu söylem ne Ayantaş döneminde ne de Ayık döneminde gerçeğe dönüştü. Toplantı salonu da öyle vatandaşların katılımının olabileceği geniş bir alan olarak hazırlanmadı.

Aslında mekanın artık öneminin kalmadığını görüyoruz. İnternetin her alanda hayatımızı kolaylaştırmasıyla birlikte ABB Meclisinde olduğu gibi Akyurt’ta ‘canlı yayın’ uygulaması neden gerçekleştirilmesin? Ancak öyle görülüyor ki, bunun olacağını varsaymak bir hayalden öteye gidemeyecek.

Gizlisi, saklısı olmayan, mecliste görüşülen bir konunun basında yer bulması büyük bir şaşkınlıkla karşılanabiliyor. Böyle olunca da bu önerilerin gerçekleşeceğini düşünmek neredeyse ‘safça’ bir tutum olarak bile değerlendirilebilir.

Bir önceki yazımda ve sosyal medya hesabımdan yayınladığım videoda muhalif seçmenin meclise neden muhalif belediye meclis üyesi gönderemediğinden bahsetmiş bunu ‘Akyurt’a yapılmış en büyük kötülük’ olarak değerlendirmiştim.

Tüm bu yorumları hem muhalefet hem de iktidar partisinin ilçedeki siyasetçileri kızgınlık ile karşılıyor olabilir.

Ancak, ABB kürsüsü canlı yayınlarına son verse buna tepkiniz ne olur? Yoksa ‘İyi oldu’ mu dersiniz?

Belediye meclisleri halkın meclisleridir.

Belki de öne sürdüğümüz safça talepler bir gün hayat bulur.

O zaman aslında, Akyurt için konuşulacak ne kadar çok konunun olduğunun da farkına varmış oluruz.

MECLİS