Dövize endeksli politika

featured
service

İktidarın itibarı büyük ölçüde aşınmış olan liramızın değerini ‘koruyabilmek’ adına geçtiğimiz günlerde ortaya koyduğu bir finansal ürün var. Kur korumalı mevduat ya da dövize endeksli mevduat olarak isimlendirilen bu ekonomik hamlenin sonrasında belli odaklarca köpürtülen doların köpüğü alınmış ve dolar köpüksüz kalmıştı. Birkaç ay öncesine göre çok yüksek saydığımız rakamlara gerilediği için sevindiğimiz dövizin geldiği nokta herkesin gündeminde yer alıyor.

Sokakta çevirip konuşmaya başlayacağınız herhangi bir insanın size dövizden ya da onunla ortaya çıkan süreçler hakkında konuşmaması mümkün değil. Cebindeki paranın her geçen gün değerinin yitip gitmesine önlem almak amacıyla parasını çeşitli şekillerde değerli tutmaya yeltenen vatandaşın konuya ilgisi elbette anlaşılır.

İnsanlarını dolara meyledip vatan haini olmakla elindeki paranın eriyip kötü ana-baba ya da eş olmak arasında bırakan yöneticilere de bir vebal düşüyor diye düşünmekteyim. En nihayetinde insanların alım gücünde, ülke tarihinde yaşanmamış bir düşüşün olduğu enteresan bir dönemden geçiliyor. Bunun da sorumluları hem parayı hem de ülkeyi yönetenlerdir. Siz bakmayın her güzelliği kendine izafe edip her musibeti ya muhalefete ya da seleflerine yıkan iktidara.

İktidarın dövize endeksli siyaset yapmaktan başka şansı kalmadığı için, o zeminde kendisi için bir sıçrama tahtası araması gayet doğaldır. Bütünüyle kötü yönetilen bir ülkede iktidarın kendisine motivasyonu, Nasreddin Hoca misali eşşeği kaybettirip sonra buldurmasında araması da gayet doğaldır.  Kısa erimli bir moral üstünlük yaratan ve hatalı yazılan ‘ekonomi kitabı’nın bir yansıması olduğu görülen hamleler sadece iktidar cephesinden değil muhalefet açısından da iyi okunmalıdır.

Ekonomik gidişatın başat göstergesi döviz ya da kurdaki artış yahut oynaklık değildir. Ekonominin şu an en önemli parametresi alım gücü ve hayat pahalılığıdır. İnsanların birincil ihtiyaçlarına bile ulaşmakta çektiği güçlüktür ekonomik sıkıntıların çıktısı.

Dövizin hokus – pokusla ya da üretime dayanmayan temelsiz yöntemlerle inmesinin algıda yarattığı ana iyimserliğin sebebi siyaset salt ekonomik göstergelere daralması ve onunda en önemli belirleyeninin döviz olmasıdır. Yukarda bahsettiğimiz gibi ekonominin asıl göstergeleri farklıdır. Ayrıca iktidarın tükenmişliğinin ekonomiden hariç sayısız yansıması bulunmaktadır. Yani iktidar dövizi düşürdüğünde; adalet sistemindeki ‘adaletsizlikleri’, eğitim sistemindeki ‘eğitilebilmezlikleri’, dış politikadaki ‘politikasızlığı’, kamu hayatındaki ‘liyakatsizlikleri’, her türlü israfı sayısız yanlışı gündemde tutamayacaksa muhalefette görevini layıkıyla yerine getirmiyor demektir.

Politikalarını manipülasyonlarla boşa düşürülemeyecek bir programa göre kuran siyasi öznelerin ne dövize endeksli ne de kura karşı korumalı siyaset yapmasına gerek kalır. Bugün ülkemizde siyaseti dövize değil sokağın sesine endeksleyenlerin kazanacağı bir süreç örülmeye başlanmıştır.

Dövize endeksli politika