ŞEHİR HASTANELERİ VE AKYURT

featured
service

Akyurt halkının uzun süredir beklediği Akyurt Devlet Hastanesi nihayet hizmete açıldı. Ancak, ilçe sakinlerinin beklentilerinin altında kalan sağlık hizmetleri vatandaşları hayal kırıklığına uğrattı.

Birkaç branş dışında ameliyat yapılmaması gibi sorunlar hala devam ediyor, hastaneye gidenlere soruyorum, ortopedi bölümünden bir çok kişi memnun, yine yatış odalarının büyük olması da olumlu olarak dile getirilenler arasında yer alıyor.

Akyurt Devlet Hastanesi’nin başından beri ‘tam teşekküllü’ olarak kurgulanmadığını belirtmek gerek. Devletin şu anki sağlık politikaları bunun önüne geçiyor. Bilindiği üzere şehirlerimizde belirli noktalarda Şehir Hastaneleri var.

Şehir hastaneleri, bedelsiz olarak şirketlere tahsis edilen Hazine arazileri üzerine şirketler tarafından yapılır. Bu hastanelerde Sağlık Bakanlığı kiracıdır. Mülkün sahibi olan şirketlere Sağlık Bakanlığı en az 25 yıl boyunca kira ve bina bakım parası öder. Hal böyle olunca, şehir hastanelerinin hastaya ihtiyacı vardır.

Eğer çevre ilçelerdeki hastaneler ihtiyacı karşılayacak niteliğe sahip olursa bu şehir hastaneleri için müşteri kaybı anlamına gelir. Bugünkü sağlık sistemine göre Akyurt gibi çevre ilçelerde tam teşekküllü bir hastenin inşaa edilmesi pek olanak dahilinde bulunmuyor.

Şehir hastaneleri ile neler olmuştu?

  • Var olan devlet hastanelerinin bir kısmı kapandı veya taşındı.
  • İhaleyi alan firmalara hastanelere %70, psikiyatri hastanelerine %80 oranında doluluk garantisi verildi.
  • Devlet, kamu arazisine yapılan hastane için 25 yıllık kiralama ve 30 yıla yayılan borçlanmalar yaptı.
  • Devlet çok yüksek miktarlarda kira tutarını konsorsiyumlara, şirketlere ödedi/ödüyor.
  • Ticari alan (market, pastane, otopark, kafe, lokanta, mağazalar, vs..) gelirleri firmaya bırakıldı.
  • Güvenlik, temizlik vb. gibi çekirdek hizmet dışındaki laboratuvar ve görüntüleme hizmetleri ihaleyi alan firmalar tarafından yapılıyor.

Buradan halkı düşünen bir sağlık politikası çıkmaz, çıkamaz. Tüm bunların yanında ulaşım konusundaki yakınlığı nediyle, önceki hastane yerini arayanların da varlığından bahsedebiliriz.

Hastane henüz yeni taşındı. Umarım süreç hepimizi yanıltır ve sağlık konusundaki ihtiyaç giderilmiş olur.

KOLTUK

Geçtiğimiz sayıda Gültekin Ayantaş’ın yapmış olduğu toplantıyı sizlerle paylaşmış ayrıca bir de değerlendirme yazısı kaleme almıştık. Duyumlarımıza göre Ayantaş, yerel seçim sürecinde çok fazla gündeme gelmekten rahatsız olmuş. Daha sonra yapılan toplantıların sosyal medyaya yansıtılmaması görüşü dile getirilmiş.

Ama konumuz bu değil! Ayantaş’a 2009 yılındaki yerel seçimleri hatırlatmak istiyorum. Evet bazı farklılıklar olsa da, Fedai Yağcı, MHP’den belediye başkan adayı olmuş ve seçimi kaybetmişti. Buradaki benzer noktamız, yıllar geçsede koltuğa duyulan özlem. Siyasetçiler göreve geldiklerinde sonrası için ortaya koydukları birikimi paylaşacakları yeni siyasetçilerin önünü açmalılar. Bu ilçenin gelişimine de katkı sağlar. Ayantaş özelinde söylesekte, genel olarak dillendirmek gerekir; Artık danışılan kişi olun, siyasetin ve ilçenin gelişimine katkı sağlayın.

ŞEHİR HASTANELERİ VE AKYURT