Nasıl yapacaksın?

featured
service

31 Mart’ta gerçekleştirilecek olan yerel seçimlere ittifaklar damga vurdu. Bilindik seçim çalışmalarından uzaklaşılmasına neden olan bu süreç ile yerelde siyasi inançlar yerini boş gülüşlere bıraktı. Yoksa bu seçimi en iyi gülebilme becerisine sahip aday mı kazanacak?

Bu seçimde öyle görülüyor ki, en iyi gülen, en şirin gözüken aday önde olacak. İçi boş ve doldurulmak istenmeyen bu atmosfer halkın etrafını sarmış durumda. “İyi insan”, “okumuş”, “hal hatır sorar” vs. ekseninde hapsolmuş, düşünce ve anlayışa yer açılmayan bu atmosfer toplumu zehirler. Düşünemez, yorumlayamaz ve fikir üretmezseniz o boşluğun içinde kaybolursunuz.

Tabi, ‘boşluk’ derken bunu ‘sıfır’ ve ‘varolmayan bir şey’ olarak göremeyiz. Bu boşluğu doldurmak için elbetteki siyasiler boş durmuyor. “Zillet ittifakı”, “İllet ittifakı”, “terör ortakları”, “hainler” gibi tarafların kutuplaştırıcı söylemleri bu boşluğu dolduruyor. Ancak bunun kime ne faydası olacak? Tek faydası, tüm siyasi kesimler için söylüyorum, “beka sorunlarını” ortadan kaldırmak olabilir.

Genel siyasetin bu etkisi ilçemizde de görülüyor. Görüyorum, sosyal medyada, belediye meclis üyesi aday adayları diğer partilere bu bahsettiğimiz söylemlerle yaklaşıyor. Şimdi ‘dijital propaganda’ gibi bir imkan mevcut. Adayları takip ediyoruz, ziyaretler ve bu ziyaretlere ait gülücük dolu pozlar dışında başka bir şey yakalayabilen var mı? Onun için en başta şu soruyu sordum; “Bu seçimi en iyi gülebilme becerisine sahip aday mı kazanacak?”

Evet, bir ihtimal! Seçime yaklaşık 50 gün gibi bir süre kalmışken,ne yapacağını, ilçeyi nasıl yöneteceğini henüz bilemediğimiz bir isim başkanlık koltuğuna oturacak. Daha önce de aynı örneği vermiştim. Adaylar belli olmadan 21 Kasım 2018 tarihli köşe yazımdan: “Yerel seçimler yaklaşıyor elektrik ve doğalgaz hizmetleri ilçemizden sunulamıyor. Bazı adaylar çıkacak “Akyurt’ta yeniden hizmet sunmasını sağlayacağım” diyecek. Peki nasıl olacak? Özel şirket olan Enerjisa ve Başkentgaz’a nasıl söz geçireceksiniz?”

Belki bu sorunu firmalarla çözersiniz, yeteneğinize bağlı, ancak belirtmek istediğim vaadlerin hangi yöntemle yerine getirileceği… Mesela, adaylar Akyurt Belediyesi’nin bütçesini, gelir ve gider kalemlerini hangi derecede biliyor? Başkan Ayantaş sosyal medyada dolaşan sorunlardan bi haber mi yaşıyordu? Büyükşehir, hükümet, yatırım programları, belediye kanunu ve diğer kanun ve yönetmelikler ne derecede sorunları çözmek istediğinizde karşınızda veya yanınızda olabilecek?

Peki ya anlayış, yöntem, yol, yordam… Bunlara dair adayların fikirleri neler?

Bunlara cevap alamazsak eğer, sadece güzel gülebilen bir başkanımız olur… Size oy istemeye geldiklerinde, olur ya sorunlardan, projelerden filan bahsedelerse şu soruyu sormayı ihmal etmeyin, “Başkan tamam güzel de, nasıl yapacaksın?”

Nasıl yapacaksın?