Kocaeli Valiliği’nden Belediyelere Resmi Yazı

featured
service

Kocaeli Valiliği, sokak hayvanlarının korunması ve sahipsiz hayvanlara yönelik rehabilitasyon işlemlerinin önemine vurgu yaparak Büyükşehir ve İlçe Belediyelerine resmi bir yazı gönderdi.

Yazıda, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği çerçevesinde sahipsiz hayvanlara yönelik rehabilitasyon işlemlerinin belediyelerin yetki ve sorumlulukları arasında olduğu belirtildi. Kanunun açık hükümlerine dayanarak, belediyelerin kuruluş veya izin verilen hayvan bakımevlerine sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları en kısa sürede götürmek zorunda oldukları hatırlatıldı.

Ayrıca, Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yetmiş beş bini aşan belediyelerin 31/12/2022, diğer belediyelerin ise 31/12/2024 tarihine kadar hayvan bakımevlerini kurmakla yükümlü oldukları vurgulandı. Belediyelere, bu amaçla kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin belirli bir oranını ayırmaları gerektiği hatırlatıldı.

Ayrıca, saldırgan köpeklerle ilgili olarak da Kanunun ilgili maddelerine atıfta bulunularak, insanların hijyen, sağlık ve güvenliğinin korunması gerektiğine dikkat çekildi.

Valilik’ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Saldırgan köpekler ile ilgili yine aynı Kanunun ‘İlkeler’ başlıklı 4. maddesinin (g) bendinde yer alan “Hayvanların korunması ve rahat yaşamalarının sağlanmasında; insanlarla diğer hayvanların hijyen, sağlık ve güvenlikleri de dikkate alınmalıdır.” hükmünün amil olduğuna vurgu yapılmıştır. Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliğinin “Belediyelerin alacağı tedbirler” başlıklı 7. maddesinin (e) bendinde; “Geçici bakımevlerinde kaldıkları süre içerisinde; kanunî istisnalar ile bulaşıcı, tedavi edilemez veya tedavi sonrası iyileşme ihtimali olmayan bir hastalığa sahip olan, alındığı ortama bırakıldığında insan ve çevre sağlığını önlenemez derecede tehdit eden hayvanlar…” ile ilgili alınması gerekli tedbirlere ilişkin hükümler çerçevesinde işlem tesis edilmesinin ehemmiyetine değinilmiştir. ‘İlimizde bulunan rehabilite edilmemiş köpek popülasyonunun azaltılması maksadıyla ivedilikle kısırlaştırma çalışmalarının yürütülmesi, yapılan çalışmalarda asgari standartların yakalanması’ ve ‘hayvan bakımevi yapımı için gerekli çalışmaların ne şekilde yapılacağı’ hususlarında daha önce yazılan yazılarımıza da atıfta bulunulup, yukarıda belirtilen hususlara azami özen ve hassasiyetin gösterilmesi ayrıca gerekli tedbirlerin mevzuatta öngörülen en kısa süre içerisinde alınarak aksamaya mahal verilmemesi hususunda ikazda bulunulmuş, belirtilen görevlerin yerine getirilmemesi halinde gereken işlemlerin başlatılacağı noktasında uyarılarda bulunulmuştur.”

Kocaeli Valiliği’nden Belediyelere Resmi Yazı