Akyurt’ta çalışan sayısı nüfusu geçti: Fabrika sayısı 500’ü aşacak

featured
service

An­ka­ra’nın sa­na­yi gücü Ak­yurt, hızla ço­ğa­lan fab­ri­ka­la­rı ile adın­dan söz et­tir­me­ye devam edi­yor. Ancak artan fab­ri­ka sa­yı­sı ‘aşırı is­tih­dam’ so­ru­nu­nu da be­ra­be­rin­de ge­ti­ri­yor.

İKİ ÖNEMLİ SORUN: KONUT VE ULAŞIM

Ak­yurt il­çe­si her geçen gün ya­şa­nan göçle bir­lik­te nü­fu­su­nu ar­tır­sa­da konut sa­yı­sı­nın ye­ter­siz­li­ği ve ula­şım so­run­la­rı ile başa çık­mak­ta zor­la­nı­yor. İlçede hâ­li­ha­zır­da fa­ali­yet­te olan 320 fab­ri­ka­da ça­lı­şan yak­la­şık 45 bin kişi ile bir­lik­te plan­la­nan fab­ri­ka­lar­la bu ra­ka­mın 505’e ulaş­ma­sı ön­gö­rü­lü­yor. Sa­de­ce ELF fir­ma­sı ta­ra­fın­dan ya­pı­mı devam eden ‘Ravlı Sa­na­yi Si­te­si’nde 141 yeni te­si­sin adım­la­rı atı­lı­yor. Ak­yurt’a ya­tı­rım yapan sa­na­yi­ci­ler ise is­tih­dam so­ru­nu ile kar­şı­ya kar­şı­ya kal­dık­la­rı­nı be­lir­te­rek il­çe­de toplu konut üre­ti­mi­ne ih­ti­yaç du­yul­du­ğu­nu kay­de­di­yor. Ay­rı­ca şehir içine ula­şım­da da al­ter­na­tif yol ça­lış­ma­la­rı­na ağır­lık ve­ril­me­si ge­rek­ti­ği ifade edi­li­yor.

PRO­TO­KOL YOLU TI­KA­NIR

An­ka­ra Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si’nin (ABB) Pur­sak­lar’da katlı kav­şak pro­je­si­ne baş­la­ma­sı ile bir­lik­te, Be­le­di­ye Baş­ka­nı Er­tuğ­rul Çetin Özal Bul­va­rı’ndaki tra­fik yo­ğun­lu­ğu­na dik­kat çek­miş, ar­dın­dan ABB pro­je­yi er­te­le­di­ği­ni du­yur­muş­tu. Sa­de­ce Ak­yurt’tan 1300 ser­vis ara­cı­nın kul­la­nıl­dı­ğı gü­zer­gah­ta, Ak­yurt sa­na­yi­sin­de­ki beyaz ya­ka­lı­lar ve yö­ne­ti­ci­ler dik­ka­te alın­dı­ğın­da bu sayı ne­re­dey­se 5 bin araca ula­şı­yor. Özal bul­va­rı­nın aynı za­man­da Oto­no­mi ve Ha­va­li­ma­nı­na ula­şım­da da kul­la­nıl­ma­sı ne­de­niy­le şehir içine ula­şım­da al­ter­na­tif yol ih­ti­ya­cı gi­de­rek ar­tı­yor. Önlem alın­maz­sa ha­va­li­ma­nı­na ula­şım­da ciddi sı­kın­tı­lar ya­şa­na­bi­le­ce­ği­ne yö­ne­lik en­di­şe­ler ar­tı­yor.

PERSONEL AÇIĞI 20 BİNİ BULACAK

AKSİAD Başkanı Murat Karakaş, Akyurt sanayisinin hızla büyüdüğünü belirterek, şu anda 7 bin personel açığının bulunduğunu, devam eden fabrikaların tamamlanmasıyla ise bu rakamın 20 bine çıkacağını ifade etti. Karakaş, “Bölgemizde şu anda faaliyet gösteren 320 fabrikaya, yapımı devam eden 185 fabrikanın eklenmesiyle toplam fabrika sayısı 505’e ulaşacak. İlerleyen dönemde 7 bin olan personel ihtiyacımızın, 2024 yılı sonuna kadar 20 bine çıkmasını öngörüyoruz. Ancak, bu hızlı büyüme istihdam sorununu da beraberinde getiriyor. Çözüm için öncelikle konut ve ulaşım sorunlarına odaklanmalıyız. Bu sorunlar, yeni yatırımcılar için de belirsizlik oluşturuyor” şeklinde konuştu.

Akyurt’ta çalışan sayısı nüfusu geçti: Fabrika sayısı 500’ü aşacak