2 bin 300 yıl sonra bir ilk

featured
service
2 bin 300 yıl sonra bir ilk 1

Kemal ETLEÇ (DİDİM POSTASI) 2 bin 300 yıllık Apollon Tapınağı’nda restorasyon çalışmalarına başlandı. Çalışmaları yerinde incelemek üzere Didim’e gelen Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer yetkililerden bilgi aldı.

Alman kazı heyeti başkanı Helga Bunge  Yaptığı açıklamada; “Geçen sene üniversitemiz pandemi nedeni ile çalışmalara izin vermemişti. Aslında bu çalışmalar geçen sene yapılacaktı. Dolayısıyla bu sene yoğun ve sıkı bir programla çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. İki ay gibi bir sürede çalışmalarımızı tamamlamayı hedefliyoruz. 20 yıldır Alman çalışma ekibi olarak tarafımızca restorasyon çalışmalarını sürdürüyoruz.  Ancak ayakta duran sütunlara restorasyon sırası gelmemişti. Son yıllarda elde edilen dron fotoğraflarında sütunların başlıklarında hafif çatlakların olduğunu gözlemledik. Bunu net olarak tespit edebilmek için bu yıl çalışmaları başlattık. Bu çalışma Apollon Tapınağı tarihinde bir ilk oluyor. 2 bin 300 yıldır bu sütunlara kimse çıkmadı. Biz bu sütunların restorasyonunu gerçekleştiriyoruz. Yine bir 2300 yıl ayakta kalmalarını sağlayacağız” dedi.

Teknik konuda bilgi veren  İstanbul Üniversitesi ‘nden Mimar Duygu Göçmen  “Teknik olarak kopmak üzere olan parçalar vardı. Hiçbir parçası bütüne bağlı olmayan kirişlerde ve sütun başlarında olmak üzere… Bunlar dron fotoğraflarıyla tespit edilmişti. İlk önce bunlar üzerinde çalışmaya başladık. Büyük parçalar bütüne çelik dübellerle sabitleniyor ve etrafı su girişini engellemek için kapatılıyor. Daha önce elde edilen dron fotoğraflarından anlaşılmayan hasarlar da sütun gövdelerinde tespit edildi. Bunlar içinde çalışmalar planlandı ve restorasyon hızla devam ediyor. Çalışmalarımızı yaklaşık 1,5 ay gibi bir sürede tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer  “Apollon Tapınağı, Didim için olduğu gibi Türkiye Turizmi için de çok önemli bir destinasyon… Yıllık 100 bin ve üzeri ziyaretçi alıyor. Bu senede pandemi turizminin ikinci yılında tüm olumsuzluklara rağmen 100 bin ziyaretçi barajını geçmeyi hedefliyoruz. Öncelikle yapının görsel performasyonunu ve yapı bütünlüğünü korumak müdürlüğümüzün öncelikli görevleri arasındadır. Bu anlamda kazı başkanlığımızın projesini çok olumlu bulduk ve hemen uygulamaya koyduk. Tabii aynı zamanda turizm sezonu içindeyiz. Bu uzun sütunların onarılması ciddi bir teferruatlı ve güvenlik önlemleri gerektiren bir işlem. Hem yapıyı onarmak hem de turizm faaliyetini sürdürmek için kapsamlı bir proje uygulamamız gerekiyordu. Bunun için tüm güvenlik tedbirlerini eksiksiz alarak misafirlerimizi de ağılamayı başardık. Bu sezon içerisinde restorasyon çalışmasını tamamlamış olacağız. Kazı başkanımızın da ifade ettiği gibi 2000 yıl daha bu yapının bütünlüğünü koruyacak şekilde performanslı bir şekilde çalışıyoruz. Bu projemiz çok kapsamlı bir proje, ince işçilik gerekiyor. Projenin yaklaşık maliyeti 1 milyon TL Civarında gerçekleşecek ve 1,5 ay içerisinde de tamamlanmasını hedefiliyoruz” ifadelerini kullandı. Kazı heyeti ve Didim İlçe Kaymakamı Halil Avşar ile birlikte Apollon Tapınağı sütunları çevresinde kurulan iskelelere çıkarak meydana gelen hasarları yerinde inceledi.

2 bin 300 yıl sonra Apollon Tapınağı sütunlarına çıkan Didim İlçe Kaymakamı Halil Avşar ve Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer de tarihe geçti.

2 bin 300 yıl sonra bir ilk