Spor Toto Kurulu’nu Yakından Tanıyalım

featured
service

Türkiye’nin resmi spor kurulu olan Spor Toto ile ilgili ilk çalışma 1949 yılında Beden Terbiyesi Genel Müdürü Vildan Savaşır’ın İsveç’ten getirttiği Spor Toto Mevzuatı’nı tercüme ettirmesi olarak kabul edilir. Ressam Rıza Bey’in oğlu olan; kalecilik ve spor yöneticiliği yapan dönemin Futbol Federasyonu Başkanı Ulvi Yenal’ın 1959 yılındaki girişiminden sonra yapılan çalışmalara istinaden 29 Nisan 1959 tarihinde “Futbolda Bahsi Müşterek Kanunu” çıkartıldı. 29 Mart 1960 tarihinde ise ilk kupon kabulü gerçekleştirildi. 

17 Nisan 2004 tarihinde uygulamaya sokulan İddaa ile yeni bir döneme geçiş yapan Spor Toto Teşkilat Başkanlığı, yeni bir yapılanma ve vizyon ile Türkiye’nin ve Türk sporunun teminatı hâline gelmiştir. Özellikle 2011 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kurulmasından sonra bakanlıkla senkronize olarak spordan ayrılan kaynağın; yararlı ve yoğun bir şekilde eğitim, spor ve gençliğin hizmetine sunulduğu aşikâr olarak gözükmektedir.

Spor Toto Teşkilat Başkanlığı, 2004 yılından 2017 yılının ilk çeyreğine kadar devlet hazinesine 18 milyar 141 milyon Türk Lirası kaynak sağlamış olup, yine belirttiğimiz tarihlerde halka da 30 milyar 867 milyon Türk Lirası ikramiye olarak dağıtılmıştır. 

2017 yılının ilk çeyreğinden itibaren Spor Toto Teşkilat Başkanlığınca, spor federasyonlarına 1 milyar 600 milyon Türk Lirası bütçe sağlanmıştır. Yine son 5 yılda da amatör spor kulüplerine yaklaşık 67 milyon Türk Lirası maddi destek vermişlerdir. 2004 yılından 2017 yılının ilk çeyreğine kadar basketbol, futbol, hentbol, voleybol, masa tenisi, su topu gibi pek çok spor dalına da isim hakkı olarak yaklaşık 3 milyar Türk Lirası katkıda bulunmuşlardır.

Ülkemizin spor camiasına, gençlerine ve okullarına başta olmak üzere çeşitli eğitim ve altyapı hizmetlerine katkı sağlayan Spor Toto Teşkilat Başkanlığı, destek ve yatırımlarına kurum başkanı Bünyamin Bozgeyik önderliğinde hız kesmeden devam etmektedir.

Spor Toto sonuçları ise kurumun resmi internet sitesinden ve birçok internet sitesi tarafından paylaşılmaktadır.

Spor Toto Kurulu’nu Yakından Tanıyalım