Bolu Dağı Tüneli Uzatılıyor: 50 Günde Tamamlanacak

featured
service

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bolu Dağı Tüneli’nin heyelanlara karşı güçlendirilmesine yönelik çalışmaların ikinci etabının Temmuz ayında başlayacağını duyurdu.

2022 yılında yaşanan heyelan sonrası başlatılan çalışmaların ilk etabının tamamlandığını hatırlatan Bakan Uraloğlu, şimdi ise tünelin İstanbul istikametindeki 23 kilometrelik kesiminin trafiğe kapatılacağını açıkladı. Uraloğlu, “Söz konusu istikamette trafik Abant Kavşağı’ndan D-100 Devlet Yolu’na aktarılacak. Sürücüler otoyola Kaynaşlı Kavşağı’ndan tekrar katılabilecekler. Çalışmaları 50 günde tamamlamayı planlıyoruz” dedi.

Bakan Uraloğlu, yapılan güçlendirme çalışmalarının detaylarını paylaşarak, her iki tüpün portal uzatma işlemlerinin yanı sıra viyadüklerde çelik genleşme derzlerinin değiştirildiğini belirtti. Bu çalışmalarla tünelin toplam uzunluğunun 3 bin 115 metreye çıkarıldığını vurgulayan Uraloğlu, heyelan riskini minimize etmek amacıyla önlemler alındığını ifade etti.

“2. Etap Çalışmaları Temmuz’da Başlıyor”

Bakan Uraloğlu, çalışmaların 2. etabı kapsamında, Bolu Dağı Geçişi’nin Kaynaşlı-Abant Kavşakları arasında kalan ve Bolu Dağı Tüneli’ni de kapsayan 23 kilometrelik kesiminin İstanbul istikametini temmuz ayında trafiğe kapatılarak çalışmalara başlanacağını söyledi. D-100 üzerindeki heyelan çalışmalarına bağlı olarak tarihin değişkenlik gösterebileceğini belirten Uraloğlu, söz konusu istikamette trafiğin Abant Kavşağı’ndan D-100 Devlet Yolu’na aktarılacağını belirten Uraloğlu, Sürücülerin otoyola Kaynaşlı Kavşağı’ndan tekrar katılabileceklerini bildirdi.

300 Ton Çelik Kullanılacak

Tünel portalının İstanbul yönü tünel çıkışının, çelik konstrüksiyon her biri 7 milimetre kalınlığında olan çift plakalı körüğe çelik yapı olarak ve 300 ton çelik kullanılarak 67 metre uzatılacağını da aktaran Bakan Uraloğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her iki tüp üzerine mühendislik dolgusu yapılarak çalışmalar tamamlanacaktır. Yapılacak bu çalışmayla söz konusu kesimde meydana gelebilecek bir heyelanın trafik güvenliği açısından tehlike oluşturmamasını hedefledik. Viyadük-1 ve Viyadük-4’de depreme karşı özel tasarlanmış sigorta kutulu 4 adet çelik genleşme derzi değişimi yapacağız. Ayrıca, trafiğe kapatılan kesimde orta refüjdeki beton bariyerler yenilenecek. Ankara ve İstanbul arasında ulaşımı sağlayan bu önemli güzergahı bakanlık olarak ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda güçlendiriyor ve yeniliyoruz. Söz konusu çalışmaların yaklaşık 50 gün sürmesi planlanmakta olup otoyol trafiğe açıldıktan sonra mühendislik dolgusu ve gabion yapısının tamamlanması için şerit daraltmaları olabilecektir.”

Bolu Dağı Tüneli Uzatılıyor: 50 Günde Tamamlanacak