1. Haberler
  2. Gündem
  3. CHP’den Obezite Uyarısı: “Obez Bir Nesille Karşı Karşıya Kalabiliriz!”

CHP’den Obezite Uyarısı: “Obez Bir Nesille Karşı Karşıya Kalabiliriz!”

featured
service

CHP Sağlık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, Türkiye’de obezitenin çocuk ve gençleri de esir aldığını ve önümüzdeki on yıl içinde obezite kaynaklı kronik hastalıkların tedavi maliyetlerinin ülke bütçesini aşabileceği konusunda uyardı.

Şahbaz, yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye’de obezite artık çocuk ve gençleri de esir almış durumda. Önümüzdeki on yıl içinde obezite kaynaklı kronik hastalıkların tedavi maliyetleri ülke bütçesini aşabilir. Bu, ciddi bir halk sağlığı krizidir.”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2023 verilerine göre, 15 yaş üstü nüfusun %20,2’sinin obez olduğunu hatırlatan Şahbaz, kadınlarda bu oranın %23,6, erkeklerde ise %16,8 olduğunu kaydetti. Ayrıca kadınların %30,9’unun, erkeklerin ise %40,4’ünün obezite öncesi aşamada bulunduğunu belirtti.

Şahbaz, acil harekete geçilmezse obez bir nesille karşı karşıya kalınabileceğini vurgulayarak, “Çocuklarımız besin değeri düşük, kalorisi yüksek gıdalarla büyütülüyor. Acil harekete geçilmezse, obez bir nesille karşı karşıya kalacağız.” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, küresel ölçekte 1 milyardan fazla insanın obez olduğunu ve obezitenin artık bir pandemi olarak kabul edildiğini belirten Şahbaz, Türkiye’nin bu alanda oldukça kötü bir tabloyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Türkiye’nin, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi’nde obezite sıklığının en yüksek olduğu ülke konumunda olduğunu ve OECD ülkeleri arasında da erkeklerde 2., kadınlarda ise 1. sırada yer aldığını ifade etti.

Sağlıklı beslenmeyi teşvik edecek bir tarım ve besin zinciri sistemine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Şahbaz, hükümetin de bu konuda harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Şahbaz, obezite sarmalının önümüzdeki yıllarda Türkiye’yi daha da büyük sorunlarla karşı karşıya bırakabileceğini belirterek, “Ancak şu anda harekete geçer, sağlıklı beslenmeyi teşvik eden kalıcı politikalar hayata geçirirsek bu sarmaldan kurtulabiliriz. Geleceğimiz ve çocuklarımızın refahı için bu mücadeleyi vermek zorundayız.” dedi.

Hep birlikte el ele verilirse obezitenin yenilebileceğini ve bunun için gereken tüm irade ve kararlılığa sahip olunduğunu ifade eden Şahbaz, “Yarınlarımız için bu savaşı kazanmalıyız.” diye konuştu.

CHP’den Obezite Uyarısı: “Obez Bir Nesille Karşı Karşıya Kalabiliriz!”
Yorum Yap