Türk Kızılay tarafından her yıl düzenlenen geleneksel Gençlik Kampları, bu yıl da İstanbul Heybeliada ve Ankara Çamkoru olmak üzere iki farklı noktada gençleri bir araya getiriyor.
“İyilik Şefleri” temasıyla gerçekleştirilen Heybeliada kampının bu yılki konuklarından biri, sosyal gastronomi çalışmalarıyla bilinen şef Ebru Baybara Demir oldu. Demir, yürüttüğü atölye ile genç katılımcılara sosyal gastronomi kavramını anlattı.

53 ilden gelen bini aşkın lise öğrencisinin katılım gösterdiği kamplar; sanat, teknoloji, gastronomi gibi çeşitli temalar altında bir hafta boyunca gençlere dayanışma, gönüllülük ve bireysel yeteneklerini geliştirme imkânı sunuyor. Ağırlıklı olarak aşçılık bölümü öğrencilerinin yer aldığı “İyilik Şefleri” temalı oturumda gençlerle bir araya gelen şef Ebru Baybara Demir, Mardin’den başlayan hikayesini paylaşarak sosyal gastronomi atölyesi yürüttü.
“Çok daha iyisini yapacağınızdan eminim”
Şef Demir, öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, “Hepinizin aklında şu var değil mi: Bir gün İstanbul’a gideceğim ve orada kendi restoranımı açacağım. Ben de size diyorum ki, eğer bu işi yapmak istiyorsanız yerinizde kalın. Orada daha kıymetli olursunuz. Ben öyle yaptım. Yapmış olduğum işin adı da sosyal gastronomi; yani yaptığınız yemeğe ülkenizin değerlerini katarken bunu insanlara faydalı hale getirmek. Sizlerin de yeteneklerinizle, aklınızla, inancınızla çok daha iyisini yapacağınızdan eminim” ifadelerini kullandı.
Demir, sosyal gastronomi atölyesi kapsamında öğrencilerle birlikte proje önerileri geliştirerek kamp deneyimini değerlendirdi. “Benim de hepimiz gibi çocukluğumdan beri Kızılay’a bir bağım var. Bugün Kızılay’ın başka bir yüzünü gördüm, o da bu ülkenin geleceğine vermiş olduğu değer” diyerek organizasyona katkı sağlayanlara teşekkür etti.

21 ilden 400 öğrenci misafir olacak
Heybeliada Gençlik Kampı’nda ayrıca Bilecik, Osmaniye, Şanlıurfa ve Kütahya’dan gelen yaklaşık 80 öğrenci “İklim Dostu Gönüllülük” teması altında çevre duyarlılığına yönelik etkinliklerde yer aldı. Katılımcılar, Sıfır Atık Vakfı Başkanı Samed Ağırbaş ile buluşarak atık yönetimi ve döngüsü konularında bilgi edindi.
Ankara’da doğayla iç içe bir ortamda gerçekleştirilen Çamkoru Gençlik Kampı ise bugün itibariyle kapılarını açtı. 21 ilden 400 öğrencinin katılacağı kamp, yaz boyunca çeşitli etkinliklerle gençlerin sosyal ve bireysel gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlıyor. Türk Kızılay, 1936’dan bu yana düzenlediği gençlik kamplarıyla gençlere yönelik bu tür etkinliklerini sürdürüyor.























