Güney Kore’de İş Kurmak İçin 2022’de  Ortalama Maliyetler

featured
service

Güney Kore; Japonya ve Çin’e olan yakınlığı, halkının yüksek alım gücü ve yüksek devlet desteği ile dünyada iş kurmak için en çok tercih edilen ülkelerden biridir. Güney Kore, 2020 yılında yapılan Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksinde listesinde 190 ülke arasından 5. olmuştur.

Güney Kore’nin lokasyonu, vatandaşlarının yüksek eğitimi ve alım gücü, devletin iş kurarken sağladığı vergi kolaylıkları yabancı kişiler için Kore’de iş kurarken bir avantaj oluştururken; çok fazla evrak işi ve yabancıların adapte olmasını zorlaştıracak benzersiz Kore kültürü kişilerin Güney Kore’de şirket kurarken karşılaşabilecekleri dezavantajlardandır. 

Güney Kore’de iş kurmak hakkında merak edilenleri Türkiye’den Güney Kore’de iş kuracak yatırımcılara yatırım ve vize danışmanlığı veren yetkili kuruluş uzmanlarına sorduk

Kore’de Kurulabilecek Şirket Türleri Hangileridir?

Kore’de kurulabilecek şirket türleri aşağıda listelenmiştir.

  • Genel ortaklık: En az iki üyesi bulunan ve şirket üyelerinin diğer üyelerin rızası olmadan hisselerini 3. partilere devredemediği şirketlerdir. 
  • Komandit şirket: Hem sınırlı hem de sınırsız sorumlulukları bulunan üyelerden oluşan şirketlerdir. Sınırlı sorumlulukları bulunan şirket üyelerinin şirkete herhangi bir hizmet veya katkı sağlaması gerekmezken, sınırsız sorumluluk sahibi üyelerden aksi beyan edilmediği sürece şirket içi sorumluluk ve vazifelerini yerine getirmeleri beklenmektedir. 
  • Anonim ortaklık: Anonim şirketler, hissedar sahiplerinin yetkilerinin sahip oldukları hisseler ile doğru orantılı olarak belirlendiği şirket türleridir. 
  • Sınırlı sorumlu şirket: Sınırlı sorumlu şirketler, bir veya daha fazla kişinin sermaye yatırımı yapması ve kuruluşun tescil edilmesi ile kurulan şirket türleridir. Limited şirket için minimum sermaye şartı bulunmamaktadır ve yönetici zorunlu olsa da direktör veya denetçi bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır. 

Güney Kore’de Şirket Kurma İşlemleri Nasıldır?

Güney Kore’de şirket kurabilmek için öncelikle kişilerin doğru vize türüne sahip olmaları gerekmektedir. Güney Kore’de şirket kurmanın ikinci adımı; tek kişilik şirket, bağımsız çalışan, şirket veya limited şirket gibi kendilerine uygun iş modelini seçmektir. 

Güney Kore’de şirket kurmanın üçüncü adımı olarak kişilerin işlerini kaydettirmeleri gerekmektedir. Güney Kore’de şirket kurmak için iş kaydı yapılırken yeşil kart, iş yeri kira kontratı ve pasaportun iş kurarken istenen diğer temel belgeler ile birlikte hazırlanıp vergi dairesine götürülmesi, makina yardımı ile giriş kaydı oluşturulması, iş kayıt formunun doldurulması ve işlem sırası geldiğinde formların devlet yetkililerine teslim edilmesi gerekmektedir. Güney Kore iş kaydının tamamlanması için işlemler tamamlanıp kişilere mesaj yoluyla bildirim geldiğinde kişilerin tekrar vergi dairesine gitmeleri, teslim ettikleri belgeleri ve Güney Kore iş lisanslarını geri almaları gerekmektedir. 

Güney Kore’de iş kaydının yapılmasının ardından dördüncü adım olarak kişilerin; pasaport, yeşil kart, iş yeri kira kontratı, sahip olunması halinde ev kontratı, iş kontratı, kişilerin anavatanlarındaki vergi numaraları ile bir şirket hesabı oluşturmaları gerekmektedir. 

Güney Kore’de iş kurulmasının ardından kişiler vergi mükellefi olur ve kişilerin vergilerini zamanında ödemeleri gerekir. 

Güney Kore’de İş Kurma İşlemleri Online Yapılabilir Mi?

Hayır, Güney Kore’de şirket kurma işlemleri online olarak yapılamamaktadır. Güney Kore’de iş kurma işlemlerinin tamamlanmasının ardından şirket kaydı ve vergi numarası gibi işlemler online olarak yapılabilmektedir.

Kore’de Şirket Kurma Prosedürü Ne Kadar Sürer?

Kore’de şirket kurma prosedürü en az iki ay sürmektedir.              

Kore’de Ortalama Şirket Kurma Maliyeti Ne Kadardır?

Kore’de ortalama şirket kurma maliyeti 100 milyon Güney Kore wonudur.

Güney Kore’de İş Kurmanın Avantajları Nelerdir?

Güney Kore’de iş kurmanın avantajları aşağıda listelenmiştir.

  • Güney Kore vatandaşları yüksek gelir düzeyine sahiptir ve bu da müşteri yoğunluğuna yol açar. 
  • Güney Kore devleti yabancı yatırımcıların Kore’de iş kurmalarını teşvik etmektedir ve yabancılara belirli imtiyazlar tanınmaktadır. 
  • Güney Kore’nin Japonya ve Çin’e yakınlığı ülkeyi Doğu Asya marketi için stratejik açıdan değerli bir ülke yapmaktadır.

Yabancı Kişiler Kore’de İş Kurabilir Mi?

Evet, yabancı kişiler Kore’de iş kurabilir. Güney Kore’de iş kurmak isteyen yabancı kişilerin Kore’de iş kurma izni veren bir vizeye sahip olmaları gerekmektedir. 

Kore’de İş Kurmaya İzin Veren Vize Türleri Hangileridir?

Kore’de iş kurmaya izin veren birçok vize türü bulunmaktadır. Amacı Güney Kore’de şirket kurmak ve yatırım yapmak olan kişilerin Güney Kore yatırımcı vizesi almaları gerekmektedir. Yatırımcı vizesi ile 5 yıla kadar Kore’de ikamet etme hakkı elde edilebilmekte hatta bazı durumlarda direkt olarak kalıcı oturma izni alınabilmektedir. 

Yatırımcı vizesinden farklı olarak; evlilik vizesi, kökenlerinde Korelilik bulunan kişilere yönelik F4 vizesi, aile birleşimi vizesi gibi başka amaçlarla Kore’ye gelen yabancı kişilerin de Kore’de şirket kurmalarına imkan tanınmıştır.

Kore’de İş Kurmak İçin Yatırımcı Vizesi Nasıl Alınır?

Güney Kore yatırımcı vizesi şahsen veya akredite acenteler aracılığıyla Türkiye’deki Güney Kore konsolosluklarına yapılan başvuru sonucunda alınabilmektedir. 

Güney Kore yatırımcı vize başvurusunun yapılabilmesi için gerekli vize evrakları eksiksiz ve doğru olarak hazırlanmalı, vize randevusu alınmalı ve randevu gününde evrak teslimi, vize ücretinin ödenmesi gibi işlemler için Kore Başkonsolosluğu ziyaret edilmelidir. 

Güney Kore Yatırımcı Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Güney Kore yatırımcı vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir. 

  • Yatırımcı vizesi başvuru formu
  • Pasaport
  • Şirket kayıt belgesi
  • İş kayıt belgesi kopyası
  • Yabancı yatırımcı şirket kayıt belgesi
  • Hissedar değişikliği şartnamesi
  • Yatırım fonlarının piyasaya sürülmesini onaylayan belge
  • Kişilerin mesleklerinde profesyonel olduğuna kanıt sunan belge
  • Vergi raporu
  • İkametgah belgesi

Güney Kore yatırımcı vizesine başvuru yapılırken Türkiye’de çalışma şartı bulunmamaktadır. Çalışmıyan kişiler vize alm

Kore Yatırımcı Vizesi Ücreti Ne Kadardır?

Kore yatırımcı vizesi ücreti, 2022 yılı itibari ile 60 dolardır ve ücretin vize randevusu sırasında dolar cinsinde nakit olarak Güney Kore Konsolosluğu vize birimine ödenmesi gerekmektedir; kredi kartı ile ödeme kabul edilmemektedir. 

2022 yılı için Güney Kore vizesi masrafları; vize harcı, seyahat sağlık sigortası, rezervasyon işlemleri, gerekli görüldüğü durumlarda dilekçe yazımı, yeminli tercüme ve danışmanlık ücreti dahil ortalama 125 dolar tutmaktadır. 

İş Kurmak İçin Yatırım ve Vize Danışmanlık Hizmeti Nereden Alınır?

“Akredite danışmanlık şirketi Vizem.net tarafından alınabileceği belirtilmelidir.

Türkiye’den Kore’ye iş kurma yoluyla yatırım yapacak kişilere yatırım danışmanlığı, Kore cumhuriyeti iş ve şirket kurma konularında deneyimli danışmanları tarafından sunulmaktadır.

Güney Kore’de iş kurmak için yatırım ve vize danışmanlık hizmeti akredite danışmanlık şirketi tarafından alınabilmektedir. 

Detaylı bilgi için: 0850 241 1868

Güney Kore’de İş Kurmak İçin 2022’de  Ortalama Maliyetler