Sahte ballara el atıldı… 3 ay sonra başlıyor!

featured
service

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’nde yapılan değişiklik, bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, balın orijinalliğini belirlemede kullanılan analiz metotlarından elde edilen sonuçların değerlendirilmesi için karar ölçütleri belirlendi. Bu karar ölçütleri, balın doğasında bulunan veya bulunmayan organik ve/veya inorganik maddeler üzerinden ürünün orijinalliğini tespit etmeye yönelik olacak. Bu bilgiler, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlanacak. Bu şekilde, balın içerisine yabancı maddelerin eklenip eklenmediğinin tespitinde daha gelişmiş analiz metotları kullanılarak tüketici menfaatleri korunmuş olacak. Kütle spektrometresi (MS) ve nükleer manyetik rezonans spektrometresi (NMR) gibi yüksek teknolojili tekniklerin resmi kontrollerde kullanılacağı belirtildi.

Tebliğde, karar ölçütlerinin Türk Gıda Kodeksi Hazırlama Yönetmeliği uyarınca oluşturulan alt komisyonun önerisi ve Ulusal Gıda Kodeks Komisyonunun kararıyla belirleneceği ifade edildi.

Ayrıca, söz konusu ölçütlerin resmi kontrollerde uygulanmasına ilişkin başlangıç tarihinin, Bakanlığın internet sitesinde yayımlandığı tarihten itibaren 3 ay sonra olacağı belirtildi.

Sahte ballara el atıldı... 3 ay sonra başlıyor! 1

ANKARA (İGFA)

Sahte ballara el atıldı… 3 ay sonra başlıyor!