Ortaokul öğrencileri meslek sahibi oluyor

featured
service

Akyurt Nevzat Hüseyin Tiryaki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki Mesleki Eğitim Merkezi Programı (MESEM) ile öğrenciler hem okuyor hem de öğreniyor. En az ortaokul mezunu öğrencilerin kayıt olabilidiği MESEM’de öğrenciler asgari ücretin yüzde 30’u oranında da gelir elde ediyor.

Çı­rak­lık eği­ti­mi ola­rak bi­li­nen Mes­le­ki Eği­tim Mer­kez­le­ri ile kalfa, çırak, us­ta­la­rın ye­tiş­ti­ril­me­si sağ­la­nı­yor. Ak­yurt’ta MESEM’deki öğ­ren­ci sa­yı­sı 90’a ula­şır­ken eği­tim-öğ­re­tim son­ra­sın­da öğ­ren­ci­ler bi­tir­dik­le­ri prog­ra­ma göre de dip­lo­ma­la­rı­nı alı­yor.

HANGİ ALAN­LAR­DA EĞİTİMLER VAR?
MESEM hak­kın­da bilgi veren Ak­yurt Nev­zat Hü­se­yin Tir­ya­ki Mes­le­ki ve Tek­nik Ana­do­lu Li­se­si Mü­dü­rü Bah­ti­yar Boz­de­mir örgün öğ­re­tim içe­ri­sin­de ol­ma­yan öğ­ren­ci­le­rin MESEM ile mes­lek sa­hi­bi ol­duk­la­rı­nı be­lir­te­rek, mo­bil­ya ve iç mekan, metal tek­no­lo­ji­le­ri, bi­li­şim tek­no­lo­ji­le­ri, elekt­rik-elekt­ro­nik tek­no­lo­ji­le­ri, mo­tor­lu araç­lar tek­no­lo­ji alan­la­rın­da eği­tim­ler ve­ril­di­ği­ni söy­le­di. Boz­de­mir, “Mes­le­ki eği­tim mer­ke­zi öğ­ren­ci­le­ri haf­ta­da bir gün okul­da te­orik eği­tim, 4 gün iş­let­me­ler­de pra­tik eği­tim alır. Bu doğ­rul­tu­da mer­ke­zi­mi­ze kayıt olan öğ­ren­ci­le­rin eği­tim sü­re­le­ri ise çı­rak­lık eği­ti­min­de 3 yıl, kal­fa­lık eği­ti­min­de de 1 yıl bo­yun­ca devam edi­yor” diye ko­nuş­tu.

ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 30’U
Boz­de­mir, mes­le­ki eği­tim mer­ke­zi­ne devam eden 9., 10. ve 11. sınıf öğ­ren­ci­le­ri­nin as­ga­ri üc­re­tin yüzde 30’unu, 12. sınıf öğ­ren­ci­le­ri­nin ise as­ga­ri üc­re­tin ez az ya­rı­sı kadar maaş al­dı­ğı­nı dile ge­tir­di. MESEM ile öğ­re­ti­ci us­ta­lık bel­ge­si kur­su­na da yer ver­dik­le­ri­ni ifade eden Boz­de­mir, şim­di­ye kadar 300 kur­si­ye­re usta öğ­re­ti­ci­lik bel­ge­si­nin ve­ril­di­ği­ni kay­det­ti.

2022’DE 1 MİLYON 350 TL’LİK GELİR
Okul Mü­dü­rü Bah­ti­yar Boz­de­mir, Ak­yurt Nev­zat Hü­se­yin Tir­ya­ki Mes­le­ki ve Tek­nik Ana­do­lu Li­se­si Döner Ser­ma­ye İşlet­me­si’nin 2022 yı­lın­da yak­la­şık 1 mil­yon 350’lik gelir elde et­ti­ği­ni ifade etti. Mo­bil­ya ala­nın­da üre­tim yapan okul­da öğ­ren­ci­le­rin uy­gu­la­ma­lı ola­rak öğ­ren­di­ği­ni ve gelir elde et­ti­ği­ni söy­le­yen Boz­de­mir, “MEB’e bağlı Ders Alet­le­ri Yapım Mer­ke­zi için 250 adet mo­bil­ya do­la­bı­nın ima­la­tı­nı ger­çek­leş­tir­dik, san­dal­ye­le­rin de otur­ma kı­sım­la­rı üre­til­di. Diğer ta­raf­tan böl­ge­miz­de­ki bazı fab­ri­ka­lar için­de üre­tim yap­ma­ya devam edi­yo­ruz” diye ko­nuş­tu.

Ortaokul öğrencileri meslek sahibi oluyor