1. Haberler
  2. Haberler
  3. Türkiye
  4. Siyaset
  5. Mehmet Atmaca: “2026 Yılı, Ulaştırma Alanında Kayıp Yıl Olacak”

Mehmet Atmaca: “2026 Yılı, Ulaştırma Alanında Kayıp Yıl Olacak”

featured
service
0
Paylaş

Saadet Partisi Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesini değerlendirdi.

Atmaca, bütçe verilerinin ulaştırma yatırımlarında ciddi bir gerilemeye işaret ettiğini belirterek, “2026 yılı, ulaştırma alanında adeta kayıp yıl olacak” dedi.

Ulaştırma Bakanlığı bütçesinin genel bütçe içindeki oranının yüzde 3,25’ten yüzde 2,77’ye gerilediğini kaydeden Atmaca, “Enflasyonun altında artan bu bütçe, ulaşım sorunlarının çözülmesine imkân tanımıyor. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısının da ifade ettiği gibi ülkemiz birçok alanda negatif büyümeye doğru gidiyor” ifadelerini kullandı.

“Ülkenin 4’üncü büyük şehri hâlâ başkentle sağlıklı bir bağlantıya sahip değil”

Demiryolu yatırımlarının yetersiz kaldığını savunan Atmaca, “Cumhuriyetin en zor dönemlerinde 6.800 km hat yapılmışken, AK Parti döneminde sadece 2.971 km yeni hat inşa edildi. Mevcut hızlı tren hatlarında bile ciddi yavaşlamalar yaşanıyor” dedi.

Bursa’nın Türkiye’nin üretim merkezi olmasına rağmen ulaştırma altyapısında ihmal edildiğini öne süren Atmaca, tamamlanmayan projeleri sıraladı. Atmaca, “Bursa dağ ilçeleri yolları 15 yıldır bitirilemedi. İznik-Mekece yolu 20 yıldır tamamlanamadı. Yüksek Hızlı Tren 2012’den bu yana her yıl ertelendi, son bütçe sunum broşüründe tamamlanma tarihi tamamen kaldırıldı. Bursa-Ankara yolu hâlâ planlama aşamasına bile geçemedi. Ülkenin 4’üncü büyük şehri hâlâ başkentle sağlıklı bir bağlantıya sahip değil” ifadelerini kulandı.

“Çok daha pahalı bir projede çok daha düşük fiyatlandırma söz konusu”

“Son 5 yılda sadece fark ödemesi 10 milyar dolar. 2026–2028 döneminde ise 370 milyar TL daha ödenecek. Bu projelerin toplam maliyeti bu farklardan daha düşük” diyen Atmaca, Osmangazi ve Çanakkale köprülerindeki garanti rakamlarına da değinerek şunları söyledi:

“Osmangazi Köprüsü yaklaşık 1,48 milyar dolara mal edilmiş olmasına rağmen araç başı geçiş ücreti 55 dolar ve günlük 40 bin araç geçiş garantisi verilmiştir. Buna karşın, Çanakkale Köprüsü 2,62 milyar dolarlık yani Osmangazi’den çok daha yüksek bir maliyetle yapılmış olmasına rağmen geçiş ücreti 20,4 dolar ve garanti edilen araç sayısı günlük 45 bindir. Yani çok daha pahalı bir projede çok daha düşük fiyatlandırma ve yine yüksek garanti söz konusu. Bu tablo, kamu kaynaklarının nasıl yanlış planlandığının en açık göstergesidir. Devlet bu projeleri kendi yapmış olsaydı, çok daha düşük maliyetle ve vatandaşın sırtına yük bindirmeden gerçekleştirilebilirdi.”

Mehmet Atmaca: “2026 Yılı, Ulaştırma Alanında Kayıp Yıl Olacak”
+ -