“KIZIK GÖLETİ: Kaderine terk edildi”

featured
service

Akyurt Kızık Göleti’nin resmi yazıyla kaderine terk edildiği kabul edildi.

1974 yılında tarım arazilerini sulamak amacıyla yapılan Kızık Göleti’nin kaderine terk edildiği Akyurt Belediye Meclisi tarafından açıklandı.

“İMARA AÇILACAK”
AKYURT İlçesi’ne ayrı bir hava katan ve özellikle hafta sonlarında vatandaşların uğrak yeri haline gelen Kızık Göleti kaderine terk ediliyor. 2011 Aralık Ayı’nda Kızık Göleti’ni görüşen Akyurt Belediye Meclisi, Kızık Göleti’nin sulama niteliğinin kalmaması sebebiyle bölgenin imara açılacağını, göletin kendi kaderine terk edildiğini ifade etti. “Bu gölet ravlı kızığı göleti olarak D.S.İ. tarafından o bölgedeki tarım arazilerinin sulanması amacıyla yapılmıştır. Yapımı sırasında teknik hatalardan dolayı gölet su tutmamakta ve tuttuğu sudan fazlasını kaçırmaktadır.” ifadelerinin yer aldığı kararda şu görüşlere yer verildi: “Yağış rejimine bağlı olarak gölette su toplanmaktadır. Kurak mevsimlerde su bulunmamaktadır. Daha sonra Belediyemiz tarafından bu bölgenin imara açılabilmesi için göletin sulama niteliğinin kalmadığına dair D.S.İ. ile yapılan görüşmeler neticesinde bu bölge sulama bölgesinden çıkartılmış ve gölet kendi kaderine terkedilmiştir.”

“TEKNOLOJİ YETERSİZ”
KIZIK Göleti ve çevresinin sulama alanı olarak yer alması sebebiyle bölgede imar planı yapamayan Akyurt Belediyesi, bölgede imar yapabilmek için Kızık Göleti’ni ve çevresini sulama bölgesinden çıkararak imar planı yapacağını açıklamış oldu. D.S.İ. ile yapılan görüşmeler neticesinde ise bugünkü teknolojinin Kızık Göleti’ni yeniden canlandırmaya yetersiz olduğu iddia edildi. “Sulama bölgesi” tanımından kurtarılan Kızık Göleti’nin yeni tanıma kavuşmasıyla birlikte ise D.S.İ’nin yatırım yapamayacağı belirtildi. Belediye Meclisi’nin almış olduğu kararda “2010 yılında mevsimin yağışlı geçmesiyle gölette su toplanmaya başlamış ve çok su toplanması nedeniyle D.S.İ ile yapılan görüşmelerde bu göletin sulama amacından çıkartıldığı için buraya yeni yatırım yapılamayacağını ve kaçan suyunda bugünkü teknik imkanlar nedeniyle onarılamayacağını ve yağışa bağlı olarak tekrar göletin kuruyacağını söylemişlerdir.” ifadelerine yer verildi.

“YATIRIM YAPMAYACAĞIZ”
Kızık Göleti Çevresi’ne 1800 adet toros sediri 130 adet yapraklı ağaç dikimi yapıldığını belirten Akyurt Belediye Meclisi alana piknik masalarının konulduğunu ve ‘bu şartlar altında  bu bölgeye daha fazla  çevre düzenlemesinin yapılması uygun bulunmadığı” görüşüne karar verdi.

İMAR YAPILINCA NE OLACAK?
Kızık Göleti’ne yatırım yapmayacağını ve kaderine terk edildiğini açıklayan Akyurt Belediyesi’nin bölgede ne gibi bir imar çalışması yapacağı merak ediliyor. Ankara İl Özel İdaresi’nin 2009 yılında su tutması için gündeme aldığı Kızık Göleti’ne, İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından ise 16 bin aynalı sazan bırakılmıştı. 2010 yılından beri su tutan ve öncesinde de aralıklarla su tutarak halkın uğrak yeri olamaya devam eden Kızık Göleti her ne kadar kaderine terk edilmek istense de direnmeye devam ediyor.

“KIZIK GÖLETİ: Kaderine terk edildi”