1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kış Aylarında Burun Tıkanıklığına Dikkat! Kronik Hale Gelebilir

Kış Aylarında Burun Tıkanıklığına Dikkat! Kronik Hale Gelebilir

featured
service

Kış mevsimi, sadece düşen sıcaklıklarla değil, beraberinde getirdiği sağlık sorunlarıyla da gündemde. Soğuk hava, kapalı ortamlarda geçirilen sürenin artması ve ısıtıcıların havayı kurutmasıyla birlikte, üst solunum yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkarıyor. Özellikle burun tıkanıklığı, bu dönemde pek çok kişiyi etkileyen önemli bir sorun olarak öne çıkıyor.

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hande Senem Deveci, burun tıkanıklığının hafife alınmaması gerektiğini vurguluyor. “Burun tıkanıklığı, kulak burun boğaz hastalıkları içerisinde sıklıkla karşılaşılan önemli bir sorun. Hastalar özellikle burun tıkanıklığı söz konusu olduğunda doktora danışmadan dekonjestan içeren burun spreylerini alarak kullanabiliyorlar. Ancak masum gibi görünen bu spreylerin kullanılması kısa sürede fayda sağlayabilse de, uzun dönemde burun tıkanıklığının kronik bir hal almasına neden oluyor. Kronik burun tıkanıklığı ise ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor” diyor.

Kapalı Ortamlar ve Kuruyan Havanın Etkisi Büyük

Soğuk kış günlerinde kapalı ve kalabalık mekanlarda geçirilen sürenin artması, enfeksiyon riskini de beraberinde getiriyor. Bu durumun nedenlerini açıklayan Doç. Dr. Deveci, “Soğuk havalarda ısıtıcıların da etkisiyle hava kuruyor. Bu da solunum yollarımızın kurumasına ve kolayca tahriş olmasına neden oluyor. Bunun sonucunda da üst solunum yolu enfeksiyonu riski artıyor. Bulunulan ortamın kalabalık ve havasız olması, solunum yoluyla ilgili hastalığı olan kişilerin ortam havasına konuşma, öksürük ve hapşırık yoluyla enfeksiyon bulaştırma ihtimalini de artırıyor” diyor.

Burun tıkanıklığının sebeplerinin çok yönlü olduğuna işaret eden Doç. Dr. Deveci, “Geniz etinde büyüme, alerjik rinit, burun kıkırdağında eğrilik, burun eti büyümesi, burun polipleri, yabancı cisimler, gebelik gibi hormonal değişiklikler, burun içi iyi ve kötü huylu kitleler, nazofarenks kanseri, doğumsal kitleler” gibi nedenlere dikkat çekiyor.

Sağlıklı Nefes İçin Burundan Solunum Şart

Burun, sağlıklı nefes almanın anahtarı. Burundan nefes almanın önemini vurgulayan Doç. Dr. Deveci, şunları söylüyor: “Burundan solumak; havayı nemlendirir, ısıtır, filtre eder. Burun kılları büyük partikülleri, mukus yüzey ise küçük partikülleri tutar. Burunda bulunan gaz molekülleri ile damarlarda ve bronşlarda genişleme sağlayarak daha çok oksijenin vücuda geçmesine katkıda bulunur. Koku ve tat almamıza yardımcı olur. Burundaki sinir ağları ile rahatlamayı sağlar, solunum ve kalp hızını yavaşlatır, sindirim sistemini düzenler. Özellikle çocuklarda çene gelişiminin, damak yüksekliğinin ve dil pozisyonunun doğru gelişmesini sağlar. Sesin rezonansı üzerine etki eder.”

Dekonjestan Spreylerin Tehlikesi

Toplumda yaygın olarak kullanılan burun açıcı spreylerin bilinçsiz tüketimi, kronik sorunlara yol açabiliyor. Doç. Dr. Deveci, “Bu spreyler alışkanlık yaratarak burun etlerinin daha da şişmesine neden olur. Bu durum zaman içinde burunda kurumaya, tekrar eden kanamalara yol açar ve burun tıkanıklığı kronik bir hal alır. Bu tarz spreyler üst solunum yolu enfeksiyonlarında sadece 3-4 gün kullanılmalı ve sonrasında bırakılmalıdır. Deniz suyu veya okyanus suyu içeren spreyler ise enfeksiyonlarda güvenle kullanılabilir” uyarısında bulunuyor.

Kronik Burun Tıkanıklığının Yol Açtığı 8 Sorun

Tedavi edilmediğinde kronikleşen burun tıkanıklığı, hayat kalitesini ciddi şekilde düşürebiliyor. Doç. Dr. Deveci, burundan nefes alamamanın neden olduğu başlıca sorunları şöyle sıralıyor:

  1. Filtrelenmemiş hava: Doğrudan akciğerlere giderek tam kapasite solunumu engeller.
  2. Horlama ve uyku apnesi: Uyku kalitesini bozar.
  3. Ağız ve diş sağlığı: Çene eklemi sorunlarına, koku ve tat kaybına neden olur.
  4. Bademcik büyümesi: Geniz eti ve bademciklerde büyüme görülür.
  5. Kronik yorgunluk: Uyku kalitesindeki düşüş, enerji kaybına yol açar.
  6. Sinüzit: Sinüslerin havalanamaması bakteri birikimine neden olur.
  7. Çocuk gelişimi: Çene ve damak gelişimini olumsuz etkiler.
  8. Odaklanma sorunları: Dikkat kaybına neden olur.

Burun tıkanıklığı sorunu yaşayan kişilerin mutlaka bir KBB uzmanına başvurarak doğru tanı ve tedaviye yönelmesi gerekiyor. Doç. Dr. Deveci, tedavi yöntemlerini ise “Solunum yolu enfeksiyonlarında medikal tedaviler, burun eğriliği veya polip gibi durumlarda ise cerrahi müdahaleler uygulanabilir” şeklinde açıklıyor.

Kış Aylarında Burun Tıkanıklığına Dikkat! Kronik Hale Gelebilir
Yorum Yap