Günümüzde yaş veya cinsiyet farkı gözetmeksizin her bireyi etkileyebilen kanser, bazı durumlarda farklı organlara ve vücut dokularına yayılabiliyor. Akciğer ve karaciğer metastazlarının ardından üçüncü sırada yer alan kemik metastazları, ciddi belirtilerle kendini gösterebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Devrim Özer, kemik metastazları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Meme ve Prostat Kanseri İlk Sırada
Kemik metastazının, kanser hücrelerinin kemiğe yayılmasıyla oluştuğunu belirten Doç. Dr. Özer, “Meme ve prostat kanseri başta olmak üzere bazı kanser türlerinin kemiğe yayılma olasılığı daha yüksektir. Meme ve prostat kanserlerinde %65-70, akciğer kanserinde %30-40, böbrek kanserinde %20-25, tiroid kanserinde %4-20 oranında kemik metastazı görülebilmektedir. Serviks, endometrium, mesane, testis ve gastrointestinal sistem kanserlerinde ise kemik metastazı görülme oranı daha düşüktür” dedi.
Kanserlerin kemiklere, diğer organ metastazlarında olduğu gibi damarlar, lenfatik sistem ve yakın komşuluk yoluyla yayıldığını ifade eden Özer, omurga, pelvis ve uyluk kemiklerinin metastaz riski açısından daha fazla tehdit altında olduğunu vurguladı.
Hangi Belirtiler Uyarıcı Olmalı?
Kemik metastazlarının kişiden kişiye farklı belirtiler gösterebileceğini dile getiren Özer, özellikle şu belirtilerin dikkate alınması gerektiğini söyledi:
- Kemik ağrısı
- Kemik kırıkları
- İdrar tutamama
- Bağırsak inkontinansı
- Bacaklarda veya kollarda fonksiyon kayıpları
- Mide bulantısı, kusma
- Kabızlık
- Kalsiyum artışı (hiperkalsemi)
Omurga metastazlarında sinirlerin etkilenmesiyle kol ve bacaklarda his kayıpları görülebileceğini belirten Özer, uyluk ve kol kemiklerinde kırık riskinin %10-25 oranında olduğunu ve bu kırıkların %65’inin uyluk kemiğinde, %20’sinin ise kol kemiğinde meydana geldiğini ifade etti.
Erken Müdahale ile Yaşam Konforu Artırılabilir
Kemik metastazlarının erken teşhisi ve tedavisinin hayati önem taşıdığını belirten Özer, hastaların multidisipliner bir yaklaşımla değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. “Hastalar tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi ve ortopedik onkoloji konularında deneyimli ortopedi uzmanları tarafından değerlendirilmekte ve hangi tedavi yöntemi ya da yöntemlerinin kullanılacağına hastaya özel olarak karar verilmektedir” diyen Özer, bazı durumlarda cerrahi tedavinin de gerekli olabileceğini vurguladı.