Fikir Atölyesi Derneğinden (FAD) hafta sonu semineri

featured
service

Almanya’nın Kuzey Ren Vesfalya Eyaletinde ve özellikle Ruhr Havzasında aktif çalışmalarıyla dikkati çeken, Mülheim-Duisburg merkezli partiler ve inançlar üstü bir sivil toplum kuruluşu olan FAD bir yeni seminere daha imza attı.

Bilim ve Etik ilişkisi masaya yatırıldı

Alman Friedrich-Ebert-Vakfının (FES) desteğiyle FAD Willebadessendeki Jägerhof Hotelindegerçekleşen seminerde “Bilim ve Etik, Yapay Zekayı Günlük yaşamda Nasıl Kullanabiliriz“ gibi konular incelendi.

34 kişinin katıldığı bu hafta sonu Seminerinin son gününde ise Almanya ve Türkiye‘deki siyasi gelişmeler, gündem değerlendirildi.

Dernek Genel Sekreteri Dr. Aydın Sayılan‘ ın yönettiği Willebadessendeki Seminer Dernek Başkanı Orhan Göktan‘ın katılımcıları selamlamasıyla başladı.

Fikir Atölyesi Derneğinden (FAD) hafta sonu semineri 1

Yapay zeka sermayenin silahına dönüşebilir

Yapay zeka  Seminerin ilk konusunu Felsefe Doktoru, Işık Üniversitesi insan ve toplum bilimleri bölümünde görevli Dr. Deniz Hakyemez uzaktan bağlantı ile işleyip anlatırken yapay zeka konusunda şu önemli bilgileri aktardı; ‘‘Geçmişte başlayan sanayi devrimi ve yeni teknolojiler insanların yaşamını değiştirdi. Sonra coğrafi keşifler başladı. Büyük ileri sıçramalardı bunlar. Sanayi devrimi bolluk, zenginlik getirirken büyük sefaletleride beraberinde getirdi. Yapay zekanın günümüz ve gelecekte taşıyacağı riskler arasında zararlı içerikler, Irkçılık konusunda yanlış bilgilendirme , yönlendirmelerde bulunuyor. Yanıltıcı yanlarıda olacaktır. Özel bilgilerin deşifre edilme durumuda var,keza büyük Trol ordularının kullanımınada açık bir alan.Tarafsız gibi görünsede tarafsız değildir yapay zeka. Teknolojik kuşatmayıda sağlayabilecektir, nasıl bir dünyayı yanında getirecek bu çok az tartışılıyor. İnsan emeğinin yerini alarak işsizliğide artırabilir, sermayenin silahına dönüşebilir. Karamsar olmadan bu konuda gelecekteki riskleri iyi görmemiz lazım. Dünya halkları eninde sonunda sosyal patlamalarla kaldırılamaz bu hak gasplerine karşı direneceklerdir‘‘

Berkin İpek ile Leman Çelik ise ‘‘ Yapay zeka ve Etik‘‘ konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Semineri son gününde ise FAD yöneticisi Gazeteci ve Sosyal Danışman Mehmet Tanlı‘ da  yerel seçimler öncesi Türkiyedeki politik manzara ile Almanya‘ da, Avrupada yükselen aşırı sağ, AFD partisi ve buna karşı düzenlenen büyük protestolar ile demokrasiyi koruyucu kitlesel katılımlı mitingler konusunda bilgiler aktardı. 

Willebadessendeki Seminer katılımcıların konuşmacılar yönettikleri sorular ve yanıtlarla son buldu.

Mehmet Tanlı

Fikir Atölyesi Derneğinden (FAD) hafta sonu semineri