Erdoğan: Darbeyi eniştemden öğrendim

service

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, El Cezire’ye konuştu, 15 Temmuz FETÖ kalkışmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, darbeyi eniştesinden öğrendiğini söyledi.

Erdoğan, başkanlık yaptığı Bakanlar Kurulu’na ara verildiği sırada El Cezire’nin canlı yayınına katıldı. Burada 15 Temmuz’daki FETÖ darbe girişimiyle ilgili sorulara cevap veren Erdoğan, otelden ayrıldıktan kısa

Bu gözaltılar ve tutuklamalar, pek çok ismi önümüze getirecek. Bundan sonra kanun dairesinde yargı görevini yapacaktır.

süre sonra kendisine yönelik bir saldırı girişiminde bulunulduğunu anlattı. Erdoğan, İstanbul’a geldiğinde onbinlerce kişinin darbeye karşı sokağa indiğini söyledi.

“DARBEYİ ENİŞTEMDEN ÖĞRENDİM”

MİT’in 15 Temmuz’daki askeri hareketlilikle ilgili olarak Genelkurmay’a bilgi verdiği saat ile kendisinin haberdar edildiği saat arasındaki tartışmalara da değinen Erdoğan, iddia edildiği gibi MİT tarafından bilgilendirilmediğini, darbe girişimini eniştesinden öğrendiğini söyledi. İşte Erdoğan’ın açıklamaları:

“4-5 günlük bir tatil için Marmaris’e gitmiştim. Daha sonradan öğrendik tabii ama önce beni eniştem haberdar etti.

İlk önce ciddiye almadım. Ama sonra istihbarat ve çeşitli kanallardan teyit edilince gerekli adımları attık. O zaman Enerji Bakanı ile beraberdim. Otelden ayrılmak için gerekli adımları attık. Sonra Dalaman’dan İstanbul’a geldik.

İstanbul’da da zor bir durum vardı. F-16’ların şehir üstünde alçak uçtuğunu gördük. Binlerce insan sokaklardaydı. Hızlı bir değerlendirme yapıp ek adımlar attık ve kısa sürede herşeyi kontrol altına aldık.

Otelden ayrılıp İstanbul’a geldik. Onbinlerce insanın sokakalarda olduğunu gördük. Darbeciler bir azınlık. Bu bir terörist örgüt. Bir azınlığın çoğunluğa hükmetmesine izin veremezdik.

“İSTİHBARAT ZAFİYETİ VAR MI?”

Biz istihbarat birimlerinin tüm dünyadaki zayıf noktalarını görüyoruz. Bunun için zafiyetlerin nereden kaynaklandığını öğrenmemiz gerekiyor. Burada teknolojiden önce insan kaynağının önemli olduğunu düşünüyorum. Burada FETÖ’nün kalkışması 15 Temmuz’da başarılı olamadı; ancak önümüzdeki günlerde yeniden harekete geçeceklerini zannediyorum. Biz milletçe el ele olduğumuz sürece tanklar burada başarılı olamayacaktır, olamadı zaten.

“ÇOK SAYIDA İSİM ÖNÜMÜZE GELECEKTİR”

Geçmişe yönelik çok sayıda şüpheler ve şüpheliler vardı. Kanunlar ve mevzuatlar bu konuda bir çok şeyi yapmanızı engelliyor. Böyle bir darbe girişimine kimlerin katılacağını ya da destek vereceklerini biliyorduk. Bunlar istihbarat belgelerine de yansımış durumda. Emniyet bazı bilgileri elde ediyor ve onlar belli soruşturma yapıyor. Polis istihbaratında da önemli bilgiler var ve onlar çok önemli dokümanlar elde ettiler. Çok sayıda insan tutuklandı. Bu iş pekala şu an bitti mi? Henüz sonuna gelmedik. Bu gözaltılar ve tutuklamalar, pek çok ismi önümüze getirecek. Bundan sonra kanun dairesinde yargı görevini yapacaktır. Yargının elde edeceği bilgilerde kullanılacaktır. Bazı insanlar nasıl çalıştıklarını anlatmaya çalıştılar. Bunlar daha da açığa çıkacaklar.

“FRANSIZ BAKAN İŞİNE BAKSIN”

Kısa bir süre önce Fransa’daki terör olaylarını ele alalım. Onlar da çok sayıda insanı tutukladılar. Üç ay öncesine baktığımızda olağanüstü hal ilan ettiler ve bu uzatılıyor. Bir darbe girişi suç ise bunun sorumluluğu kimdedir. Bunları bulmak devletin sorumluluğunda. Bir hukuk ülkesinde, bir insan eğer suçlu bulunursa cezasını çekmelidir. Eğer şahsımla ilgili bir eleştiri de bulunuyorsa kendi işine bakmalıdır. Demokrasi dersi istiyorlarsa bizden alabiliyorlar. Fransa’da bu tür insanları ülkeden atıyorlar. Hiç kimse bize bu noktadan ders vermemeye kalkmamalıdır. Biz bu darbe girişimine kimler katıldı, ona bakıyoruz.

FETHULLAH GÜLEN’İN İADESİ

Daha hassas olmalıyız. Ülkeler arasında ilişkiler, duygulara ve hisselere göre olmaz. Elbetteki bu büyük bir hata olur. Biz bütün kanıtları ABD’ye veriyoruz. Süreci başlattık ve ABD’deki mahkeme kararını bekleyeceğiz. Dayanışmayı bekliyoruz. Bizim uzun bir ilişki tarihimiz var. Önümüzdeki süreçte hızlı biçimde adım atacaktır.”

Erdoğan: Darbeyi eniştemden öğrendim