1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bakan Uraloğlu: “Türkiye, Bağlantısallıkta Köprü Görevi Görüyor”

Bakan Uraloğlu: “Türkiye, Bağlantısallıkta Köprü Görevi Görüyor”

featured

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin bölgesel ve kıtalararası ulaşım koridorlarında stratejik bir köprü konumunda olduğunu vurgulayarak, ulaştırma alanındaki yatırımların kesintisiz devam ettiğini belirtti. Bakan Uraloğlu, Tahran’da düzenlenen Avrupa Kafkasya Asya Ulaştırma Koridoru (TRACECA) Hükümetlerarası Komisyonu 17. Yıllık Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Orta Koridor ve Almatı-Tahran-İstanbul rotalarının önemine dikkat çekti.

Bakan Uraloğlu, ulaştırma altyapısının güçlendirilmesi ve alternatif ulaşım rotalarının oluşturulmasının önemine değinerek, küresel tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Uraloğlu, “Günümüzde ulaştırma bağlantısallığının güçlendirilmesi ve alternatiflerin oluşturulması ihtiyacı hiç olmadığı kadar belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştır. Jeopolitik krizler, pandemiler ve iklim krizine karşı tedarik zincirlerinin çeşitlendirilerek birbiriyle bağlantılarının arttırılması, başta denizden uzak bölgeler olmak üzere her ülke için hayati önem taşımaktadır.” dedi.

Türkiye’nin ulaştırma koridorlarına yönelik yatırımlarına dikkat çeken Uraloğlu, “Hem bölgesel hem de bölgelerarası bağlantısallıkta köprü görevi gören bir ülke konumundayız. Özellikle son 23 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yaklaşık 290 milyar liralık ulaştırma ve haberleşme yatırımı yaptığımızı belirtmek isterim.” diye konuştu.

“Orta Koridor ve Almatı-Tahran-İstanbul Rotasına Önem Veriyoruz”

TRACECA’nın bölgesel ve uluslararası ticaretin gelişmesine katkı sağladığını belirten Uraloğlu, Türkiye’nin ulaştırma koridorlarının güçlendirilmesine yönelik her platformda destek verdiğini söyledi. “Bu yüzden Orta Koridor ve Almatı-Tahran-İstanbul rotalarının öneminin farkında olarak ülkemizde gerek altyapı gerekse işletme anlamında önemli yatırımlarımız ve çalışmalarımız devam etmektedir. Bu koridorların geliştirilmesine sadece bu çatı altında değil her platformda destek vermekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin ulaştırma ağlarını geliştirmek için Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu gibi uluslararası platformlarda da aktif rol aldığını hatırlatan Uraloğlu, “Bu ay Cenevre’de Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonunda ev sahibi ülke olarak katıldığım toplantıda da bu iki koridorun geliştirilmesine verdiğimiz desteğin devam edeceğini taahhüt ettik.” dedi.

“Kalkınma Yolu TRACECA’nın Avrupa Ağına Bağlanacak”

Türkiye’nin ulaşım projelerinde bölgesel iş birliklerine önem verdiğini belirten Bakan Uraloğlu, Bulgaristan ile ikinci demiryolu sınır kapısının açılması için Mutabakat Zaptı imzalandığını açıkladı. Bu sayede ilerleyen yıllarda artacak yük hacmi karşısında sınır geçişlerinde beklemelerin önüne geçmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Bakan Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi’nin önemine dikkat çekerek, “Bir yandan da demiryollarıyla kesintisiz bağlantılar kurulmasına çok önem veriyoruz. Bu yüzden Irak ile gerçekleştirmekte olduğumuz Kalkınma Yolu Projesinin, Basra Körfezi’nden Avrupa’ya tek bir ulaştırma moduyla bağlantı sağlamasını hedefliyoruz. Bu sayede, Kalkınma Yolu projesi ile Basra Körfezi’nden gelen yükler TRACECA’nın Avrupa’ya uzanan ağına bağlanacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Birlikte Büyüme Yaklaşımı İçerisinde Hareket Etmeliyiz”

Ulaştırma koridorlarını oluştururken multimodal taşımacılık imkanlarının artırılmasına da önem verilmesi gerektiğini söyleyen Uraloğlu, “Bu rotalarla hedef en kesintisiz, hızlı ve çevre dostu ulaşımı sağlamak olmalıdır. Ulaştırmayı ve sınır geçişlerini ne kadar kolaylaştırırsak o kadar bu hedefe erişeceğiz. Bu konularda ihtiyacımız olan uluslararası diyaloğu TRACECA’nın sağlayacağına canı gönülden inanıyorum. Ancak günümüzde tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi ve multimodal taşımacılığın geliştirilmesi konusunda daha da entegre olmamız ve daha fazla emek sarf etmemiz gerektiğini de vurgulamam gerekir. Rekabetçi bir yaklaşım içerisinde değil birlikte yürüme yaklaşımı içerisinde hareket etmeliyiz.” dedi.

TRACECA’nın bünyesinde Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya ülkelerini bir arada bulunduran özel bir koridor olduğunu belirten Uraloğlu, TRACECA üyesi 14 ülkenin iş birliğini ve ulaştırma konusunda çeşitli yasal uygulamaların bir arada yürütülmesi zorunluluğunu beraberinde getirdiğini vurgulayarak “Farklı mevzuatlar, uygulamalar ve farklı gümrük birliklerine üye olmamız, bu örgütün ve koridorun yekpare çalışmasını zorlaştıran en büyük faktörlerden biridir. Bu zorluk, TRACECA’ya kolay çözümü olmayan bir görev yüklemektedir. Ancak bunların üstesinden gelmek, TRACECA’nın aynı zamanda diğer bölgesel kuruluşlar arasında özel ve son derece önemli bir konumda olduğunu doğrulayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Uraloğlu, TRACECA Fonu kurulmasının koridorun geliştirilmesinde gerekli olan projelerin finanse edilmesi açısından önemli bir yapı teşkil edeceğine inandığını ifade etti.  Uraloğlu, “Bu tür girişimler, ihtiyacımız olan ulaştırma bağlantısallığını arttırmamızda fayda sağlayacaktır. Ülkemiz bu konuda deneyimlerini paylaşmaya her zaman açıktır.” diye konuştu.

“E-Permit Sistemini Diğer Ülkeler ile Kullanmaya Yönelik Görüşmelerimiz Devam Ediyor”

Türkiye’nin Özbekistan ile birlikte, karayolu geçiş belgelerinin elektronik ortamda teati edilmesini ve kullanılmasını sağlayan sistemi başarılı bir şekilde uyguladığını anlatan Uraloğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bu e-permit sistemini diğer birçok ülke ile de kullanmaya yönelik görüşmelerimiz devam etmektedir. TRACECA’nın dijitalizasyon çalışmaları kapsamında üye ülkelerin ikili geçiş belgelerini dijitalleştirmeleri için bilgi ve deneyim paylaşımı yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Ancak belirtmek isterim ki, nihai hedefimiz belgesiz taşımacılığı tesis etmektir.”

Türkmenistan’ın TRACECA’ya katılımını da tebrik eden Uraloğlu, “Türkmenistan’ın aramıza katılması TRACECA’nın üye coğrafyasına stratejik önemde bir katkıda bulunmaktadır. Türkmenistan’ın ulaştırma bağlantısallığındaki önemi bu katkının işaretlerindendir.” dedi. Uraloğlu ayrıca Letonya’nın gözlemci üyelik talebinin ve Yunanistan’ın da gözlemci üyeliğini yenileme talebini de memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.

TRACECA’nın etkinliğini artıracak olan reform konusuna da değinen Uraloğlu, “Dün gerçekleşen Ulusal Sekreterler Toplantısı sonucunda TRACECA’nın düzenleyici metinlerini reforme ederek Hükümetlerarası Komisyon’un daha etkili çalışmasını sağlama hedefinde aynı yerde durduğumuzu öğrenmek bana memnuniyet vermiştir.” ifadelerini kullandı.

Özellikle son yıllarda yaşanan pandemi ve bölgesel çatışmalar sonucunda ortaya çıkan ihtiyaçlara cevap verecek bir örgüt çerçevesi kurmanın kıymetli olduğunu belirten Uraloğlu, “Şunun altını çizmek isterim ki, başarılı işler yapmak için planlama sürecinin çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Reform sürecinde de her konunun ele alınarak bütüncül bir bakış açısıyla planlamalar yapılacağına inanıyorum.” dedi.

Bakan Uraloğlu: “Türkiye, Bağlantısallıkta Köprü Görevi Görüyor”
Yorum Yap