1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Alerjik Hastalıklar Yaygınlaşıyor: Önlem Almazsanız Kalıcı Hasar Bırakabilir!

Alerjik Hastalıklar Yaygınlaşıyor: Önlem Almazsanız Kalıcı Hasar Bırakabilir!

featured

Öksürük, boğazda gıcık hissi, nefes darlığı, burun tıkanıklığı ve hapşırık gibi belirtilerle kendini gösteren alerjik hastalıklar, son yıllarda Türkiye’de giderek yaygınlaşıyor. Ancak belirtilerin grip, bronşit ve üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla benzerlik göstermesi tanıyı geciktiriyor. Uzmanlar, tedavisiz kalan alerjik hastalıkların solunum yollarında geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Alerji mi, yoksa enfeksiyon mu?

Acıbadem Ataşehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlim Irmak, çoğu hastanın bu belirtileri hafife alıp doktora başvurmayı geciktirdiğini belirterek, “Ülkemizde alerjik hastalıkların görülme sıklığı giderek artıyor. Astım hastalarının yaygınlığı yüzde 5-10 civarındayken, alerjik rinit yüzde 20’lere ulaşıyor. Geç tanı veya yanlış tanı nedeniyle hastalar yıllarca doğru tedaviyi alamıyor hatta tedavisiz kalabiliyor. Öyle ki çoğu kez hastalar şikayetlerinin alerjen maruziyetinden olduğunu dahi bilmiyor. Tedavisiz kalan alerjik hastalıklar ise solunum yollarında geri dönüşümsüz hasara, havayolu daralmasına ve ilerleyici solunum yetmezliğine yol açıyor” dedi.

Alerjik hastalıklara karşı 6 kritik önlem

Alerjik solunum yolu hastalıklarının erken teşhisle kontrol altına alınabileceğini vurgulayan Doç. Dr. İlim Irmak, yaşam kalitesini düşüren hatta yaşamı tehdit edebilen alerjik hastalıklara karşı alınması gereken önlemleri sıraladı:

1. Alerjenlerden korunun
Polen, ev tozu ve küf mantarı gibi yaygın alerjenlerden korunarak semptomları hafifletmek mümkün. Doç. Dr. İlim Irmak, “Bu konuda her zaman hastalarıma söylediğim bir sağlık mottom var: Genetik yatkınlık olmasa da hayat boyu kendimizi maruz bıraktığımız şeylere göre karşılaşacağımız hastalıkları aslında biz belirliyoruz. Bu etkenlerin başında da sigara dumanı, hava kirliliği, mesleki maruziyetler, kedi, köpek vb. hayvan epiteli, viral enfeksiyonlar ve stres gibi faktörler rol oynuyor. Bu nedenle sizi rahatsız eden alerjenleri tespit ederek korunmak gerekir” diye konuştu.

2. Çevresel maruziyetleri azaltın
Özellikle evcil hayvan sahipleri için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Uzmanlar, hayvanların yatak odasına alınmaması, temas sonrası kıyafetlerin değiştirilmesi ve nazal yıkamalar yapılmasının semptomları hafifletebileceğini belirtiyor.

3. Sigara ve hava kirliliğinden uzak durun
Sigara ve hava kirliliği, alerjik hastalıkların şiddetini artırabiliyor. Doç. Dr. İlim Irmak, “Sigara ve hava kirliliğine maruziyet, solunum yollarında inflamasyona ve alerjenlere daha da duyarlı hale gelinmesine yol açar, hastalık şiddetini artırabilir. Unutmayın; nedene yönelik önlemler alınmadığı sürece ilaç tedavileri yetersiz kalacaktır. Buna verilebilecek en iyi örnek; kişinin sigara içmeye devam ederek astım ilaçları ile tedavi başarısı şansını azalttığı gerçeğidir” dedi.

4. Yaşam alanınızı alerjenlerden arındırın
Halı, kilim gibi toz tutan eşyaları azaltmak, hava filtreleri ve hava temizleme cihazları kullanmak, ortamı sık sık havalandırmak alerjik reaksiyonları azaltabiliyor.

5. Sağlıklı ve dengeli beslenin
Beslenme düzeni de alerjik hastalıkları etkileyebiliyor. Doç. Dr. İlim Irmak, “Yapılan çalışmalar; tüketilen bazı besinlerin vücutta inflamasyona neden olarak alerjik hastalıklara zemin hazırladığını ve atakları tetiklediğini göstermektedir. Bu nedenle bu besinlerin farkına vararak uzak durmak önemlidir. Akdeniz tipi beslenme ve antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirerek alerjik inflamasyonu azaltmaya destek olduğundan dolayı sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermek gerekir” şeklinde konuştu.

6. Düzenli egzersiz yapın
Egzersiz, akciğer kapasitesini artırarak alerjik hastalıkların etkilerini azaltıyor. Haftada en az üç gün düzenli yürüyüş yapmanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini vurgulayan uzmanlar, stresin de alerjik reaksiyonları tetiklediğini ve yürüyüş gibi aktivitelerle bu etkilerin azaltılabileceğini belirtiyor.

Alerjik Hastalıklar Yaygınlaşıyor: Önlem Almazsanız Kalıcı Hasar Bırakabilir!
Yorum Yap