Akyurt’ta bir çok meslekte olduğu gibi berberler de çırak bulmakta ve yetiştirmekte zorlanıyor. Geçmişin çırakları mesleğinde ustalaşarak kendi iş yerini açarken, günümüz ustaları çırak yetiştirmekte oldukça zorlanıyor.
İşyerinin camına ‘Çırak veya kalfa aranıyor’ yazısını asan Cemil Görmüş, sadece kendisinin değil, sektördeki diğer esnafların da aynı sorunu yaşadığını söyledi.
ÇOCUK YAŞTA MESLEĞE ATILAN ADIM
27 yıldır berberlik yapan, çıraklıktan ustalığa geçerek kendi iş yerini açan Görmüş, “Bazı mesleklerde olduğu gibi berberlik mesleği de, uzun sürede öğrenilen ve tecrübe edilen bir meslek. Her berberin bu anlamda bir hikayesi vardır. Ben de çocuk yaşta mesleği öğrenmek için çırak olarak çalışmaya başladım. Nihayetinde mesleğimizi elimize alarak kendişi iş yerimizi açtık’ diye konuştu.
“ÖĞRENME İSTEĞİ OLACAK”
Mesleğin başlangıcındaki en önemli noktanın öğrenme isteği olduğunu vurgulayan Görmüş, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Şimdi çırak aradığımız zaman ilk söylenen ve merak edilen ‘Ne kadar para verirsiniz?’ oluyor. Biz, ve bizden önceki kuşaklar, ‘ben berber olmak istiyorum’ diyerek mesleğe adım attılar. Elbette ki, her bir işte amaç para kazanmak ve geçimini sağlamaktır ama bu öğrenme isteğinin önüne geçmemelidir” dedi.

“BERBER OLACAĞIM”
Cemil Görmüş ile beraber aynı iş yerini paylaşan Kamil Çelikbol ise berberlik mesleğine nasıl adım attığını anlattı. Çelikbol, “Liseye giderken bir berberin kapısını çaldım ve ‘Ben berber olmak istiyorum.’ dedim. Ders çıkışında ve hafta sonlarında gelebileceğimi söyledim. İlk işime bu şekilde 14 yaşında başladım. Temizlik yaptım, yapabileceğim her işi yapmak için gayret gösterdim. O zamanlar sadece biz bahşişlerle para kazanırdık. Ama söylediğim gibi bu işe öğrenmek için girdim ve çıraklık, kalfalık derken, usta olarak mesleğimi sürdürmeye devam ediyorum” diye konuştu.