Akyurt’ta 13 mahalle ‘kırsal’

featured
service

Ak­yurt’ta Ah­me­ta­dil, Cücük, Çam, Çar­dak­ba­ğı, Ele­cik, Hay­dar, Ka­ra­ca­lar, Ka­ra­ca­ka­ya, Ka­ra­ya­tak, Ko­za­ya­ğı, Samut, Te­be­rik ve Uzun­lar ma­hal­le­le­ri “kır­sal ma­hal­le”, Çınar Ma­hal­le­sin­de yak­la­şık 69 hek­tar, Kızık Ma­hal­le­sin­de yak­la­şık 246 hek­tar ve Şeyh­ler Ma­hal­le­sin­de yak­la­şık 21 hek­tar alan ise ‘kır­sal yer­le­şik alan’ ola­rak be­lir­len­di. Be­lir­le­nen sı­nır­lar An­ka­ra Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Mec­li­si ta­ra­fın­dan oy­bir­li­ği ile kabul edil­di.

SU İNDİRİMİ OCAK 2023’TE
Kır­sal ma­hal­le veya kır­sal yer­le­şik alan­lar ilçe be­le­di­ye mec­lis­le­rin­de alı­na­cak karar doğ­rul­tu­sun­da Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Mec­lis­le­rin­de gö­rü­şü­le­rek be­lir­le­ni­yor. Bu doğ­rul­tu­da Ak­yurt’ta ilçe be­le­di­ye mec­li­si ta­ra­fın­dan Ah­me­ta­dil, Cücük, Çam, Çar­dak­ba­ğı, Ele­cik, Hay­dar, Ka­ra­ca­lar, Ka­ra­ca­ka­ya, Ka­ra­ya­tak, Ko­za­ya­ğı, Samut, Te­be­rik ve Uzun­lar ma­hal­le­le­ri “kır­sal ma­hal­le”, Çınar Ma­hal­le­sin­de yak­la­şık 69 hek­tar, Kızık Ma­hal­le­sin­de yak­la­şık 246 hek­tar ve Şeyh­ler Ma­hal­le­sin­de yak­la­şık 21 hek­tar alan ise ‘kır­sal yer­le­şik alan’ ola­rak be­lir­len­di. Böy­le­lik­le kır­sal ma­hal­le­ler ve kır­sal yer­le­şik alan­lar­da başta su in­di­ri­mi olmak üzere vergi, harç, ka­tı­lım pay­la­rı ve üc­ret­ler­de ge­çer­li in­di­rim­ler ve mu­afi­yet­ler uy­gu­la­na­cak. Ka­nu­na göre Bü­yük­şe­hir­ler­de kır­sal ma­hal­le­ler ve yer­le­şik alan­lar be­le­di­ye mec­lis­le­ri ta­ra­fın­dan bu yıl içe­ri­sin­de be­lir­le­necek, bu alan­lar­da ya­şa­yan va­tan­daş­lar ise Ocak 2023’ten iti­ba­ren in­di­rim­li üc­ret­ler­den fay­da­lan­ma­ya baş­la­ya­cak.
Ka­la­ba, Ye­şil­te­pe, Kızık, Ata­türk, Be­ya­zıt, Yıl­dı­rım, Şeyh­ler, Ti­mur­han, Büğ­düz, Ba­lık­hi­sar, Çınar, Gü­zel­hi­sar ve Sa­ra­ca­lar Ma­hal­le­le­ri ise ‘Kır­sal Ma­hal­le’nin dı­şın­da tu­tul­du. Bunun ya­nın­da Şeyh­ler ve Kızık’ın bir kısmı ‘kır­sal yer­le­şik’ alan ola­rak be­lir­len­di. İmar ça­lış­ma­sı ya­pı­la­cak olan ma­hal­le­le­rin kap­sam dı­şın­da tu­tul­du­ğu be­lir­til­di.

KIR­SAL YER­LEŞİMDE BAŞAK PRO­JESİ
Kır­sal yer­le­şim alan­la­rın­da uy­gu­la­na­cak in­di­rim­le­rin yanı sıra An­ka­ra Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si de “Başak Pro­je­si-Baş­kent Köy Ev­le­ri Pro­je­si”ni baş­lat­mış­tı. Proje ile köy­den kente göçü ter­si­ne çe­vi­recek model sa­ye­sin­de kır­sal kal­kın­ma­ya katkı sağ­lan­ma­sı he­def­le­nir­ken, bu pro­je­den ya­rar­lan­mak is­te­yen va­tan­daş­lar tek ve çift katlı ev mo­del­le­rin­den bi­ri­ni ter­cih ede­bi­lecek. Pro­je­den Baş­kent ge­ne­lin­de nü­fu­su 5 binin al­tın­da olan 903 ma­hal­le­nin kır­sal yer­le­şik alan sı­nı­rın­da ev yap­tır­mak is­te­yen va­tan­daş­lar ya­rar­la­na­bi­lecek. Kır­sal ke­sim­de inşa edi­lecek 11 tip ev mo­del­le­rin­den bi­ri­ni yap­tı­ra­cak olan va­tan­daş­lar; Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si­ne zemin etüdü ile mi­ma­ri, sta­tik, elekt­rik ve me­ka­nik pro­je­le­ri için hiç­bir ücret öde­me­yecek.

Akyurt’ta 13 mahalle ‘kırsal’