1. Haberler
  2. Gündem
  3. Vergi reformu taslağına tepki: Ucuz konut hayal olur

Vergi reformu taslağına tepki: Ucuz konut hayal olur

featured
service

Vergi reformu taslağı ile konutu bir yatırım aracı olarak alan vatandaşlar daha fazla vergi ödemek zorunda kalacak. Söz konusu düzenlemeyi “İnşaat sektörü durma noktasına gelir” sözleri ile değerlendiren sektör temsilcileri “İşsizlik artar, ucuz konut tamamen hayal olur. Kiracılık oranı ve kira fiyatları inanılmaz oranlarda yükselir” değerlendirmesinde bulundu.

İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullarsa inşaat maliyetlerinin artması ve yüksek faiz oranları nedeniyle sektörün görülmemiş şekilde daraldığını ifade eden Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, “Şimdi yeni vergilerle sektör bitirilmek istenilmektedir. 6 Şubat Depremlerinde Türkiye’nin konut stokunun acilen yenilenmesi gerektiğini ağır bir bedel ödeyerek gördük. Dün yaşadığımız bu gerçeği unutarak konut maliyetlerini zirveye çıkartmak, vergileri artırmak hangi mantığa, hangi stratejiye uyar” diye konuştu.

SEKTÖR CAN ÇEKİŞİYOR

Mevcut düzenleme ile satın alınan konutun 5 yıl bekletilip, 5’inci yıldan sonra satıldığında vergi alınmadığına dikkat eçeken Can, yeni düzenleme ile ne zaman satılırsa satılsın vergi konulacağını ifade etti. “Bir konut ilk 5 yıl içinde satılırsa Maliye, değer artış kazancı üzerinden yüzde 15-40 oranında vergi alıyor. Yeni düzenleme ile 5 yıl istisnasının kaldırılması planlanıyor” diyen Can, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Bu can çekişen sektörün ipini çekmek anlamına gelir. Siz ikinci kez motorlu araç alınıp satılırken noter masraflarının dışında vergi alındığına şahit oldunuz mu? Zaten konut her alınıp satıldığında devlet toplamda yüzde 4 oranında vergi alıyor. Ne kadar alınıp satılırsa toplamda o kadar çok vergi toplanıyor. Vergi piramidi oluşuyor. Aslında yapılması gereken ikinci el satışlarda tıpkı motorlu araçlarda olduğu gibi verginin tamamen kaldırılmasıdır. Bu durum aynı zamanda eskiyen konut stokunun yenilenmesi, depreme karşı tedbir alınması anlamına gelir

KONUT ALANA BÜYÜK VERGİ YÜKÜ ÇIKACAK

Taslak düzenleme ile ayrıca konut alım satımında belediyeden alınan ve gerçek değerin altında kalan rayiç bedel uygulaması kaldırılacak, bunun yerine ekspertiz raporu istenecek. Bu karara da tepki gösteren Can, “Herkes biliyor ki, konut alımında tüm vergileri alıcı ödüyor. Güncel fiyata geçilmesi durumunda konut alana büyük vergi yükü gelecek. Yüksek faiz oranları sebebiyle zaten vatandaş konut alamıyor. Bu durumda hiç alamayacak. Verginin yükselmesi ile düşen konut alım satımları vergi oranlarını yükseltseniz bile toplayacağız vergiyi azaltacaktır.” şeklinde konuştu.

YALIDAN DAHA AZ VERGİ

Taslak düzenlemeyle birden fazla evi olanların ikinci, üçüncü ve diğer evlerinden daha yüksek oranlarda Emlak Vergisi alınmasının öngörüldüğünü anlatan Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, “Bu durumun da sakıncalarını anlatalım. İnsanları emeksiz kazanca faize yönlendirmiş olursunuz. Taşrada iki evi olan ve toplamda 1 milyon lira etmeyen bu konutlardan daha fazla vergi mi alacaksınız; Boğaz’da 50 milyon lira bedelli yalısı olandan daha az vergi alacaksınız, ücra köşede bulunan ve toplam değeri 3 milyon etmeyen üç konuttan fazla vergi alacaksınız. Yine motorlu araçlardan örnek vermek gerekirse, siz ikinci, üçüncü araçları olanlardan daha fazla motorlu taşıtlar vergisi mi alıyorsunuz? Bu düzenleme inşaat sektörünü bitirir.” diyerek açıklamasını tamamladı.

Vergi reformu taslağına tepki: Ucuz konut hayal olur