Un sanayicileri Mardin’de hasat sonrasını değerlendirdi

featured
service
Un sanayicileri Mardin’de hasat sonrasını değerlendirdi 1

Mardin’de “2021/2022 Hasat Yılı ve Sonrası” temasıyla düzenlenen toplantıda; un ihracatına yönelik riskler, iç piyasadaki sorunlar, buğday üretimi, kuraklık ve etkileri üreticiler, uzmanlar ve sektör temsilcileri tarafından tartışılarak, çözüm yolları arandı.

MARDİN (İGFA) – Güçlü sermaye yapısıyla 2016 yılında kurulan ve 5 yıl gibi kısa bir sürede Türkiye’de buğday tedarik pazarında sektör lideri olan Taban Gıda, Mardin’de Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği ve Dicle Un Sanayicileri Derneği’nin ortak düzenlediği “21/22 Hasat Yılı ve Sonrası” temalı bölgesel toplantının destekçileri arasında yerini aldı.

UN SANAYİCİLERİ SIKINTIDA

TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) ve TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi)’nin yanı sıra bölge un sanayicileri olmak üzere yaklaşık 300 kişinin katılımıyla 3 gün süren toplantıda; un sanayinin durumu, dış ticaret, buğday politikaları, rekolte ve buğday üretimini artırmaya yönelik çabalar, fiyatlar, TMO politikaları ele alındı.

Toplantıda, yaşanan kuraklık ve rekolte kaybı dolayısı ile bölgedeki un sanayicilerinin hammadde yönünden sıkıntıda olduğu, TMO’nun bölgeye buğday tedarik etmesinin gerektiği, Mardin’deki 43 un fabrikasının zorlandığının altı çizildi. Panelde rekolte kaybının buğday genelinde yüzde 30’larda olduğu vurgulanırken, buğday ekimindeki azalmanın ciddi sıkıntı doğurduğu ve yeterlilik sorunu başladığı vurgulandı.

Un sanayicileri Mardin’de hasat sonrasını değerlendirdi