Samsun, bu yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı, anlam yüklü ve kültürel zenginliğiyle öne çıkan özel bir etkinlikle karşılamaya hazırlanıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Samsun Valiliği, Türk Dünyası Araştırma Vakfı, TİKA, YTB ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenecek Türk Dünyası Çocuk Festivali, 21-22-23 Nisan tarihlerinde kenti kültürel bir şölen alanına dönüştürecek.
Festival kapsamında 9 farklı ülkeden gelen 124 çocuk, kardeşlik ve kültürel etkileşim ruhuyla Samsun’da bir araya gelecek. Etkinlik, Türk Dünyası’nın genç temsilcilerini hem bir araya getirecek hem de 23 Nisan coşkusuna anlam katacak.
Festivalin açılışı, 21 Nisan Pazartesi günü saat 11.00’de düzenlenecek festival yürüyüşüyle yapılacak. DSİ Yerleşkesi’nden başlayacak kortej, Çiftlik Caddesi ve Onur Anıtı güzergâhından geçerek Samsun sokaklarını renklendirecek. Yöresel kıyafetleri ve bayraklarıyla yürüyüşe katılacak çocuklar, kente bayram havası yaşatacak. Yürüyüşün ardından saat 12.00’de Onur Anıtı önünde resmi açılış töreni gerçekleştirilecek.
22 Nisan Salı günü, festivalin kültürel boyutu öne çıkacak. Saat 11.00-12.00 arasında Bulvar AVM Meydanı’nda Türk Dünyası ülkelerinden gelen çocuklar, geleneksel halk oyunları gösterileriyle izleyenlere kültürel bir şölen sunacak. Etkinlik, farklı coğrafyaların zengin kültürel mirasını aynı sahnede buluşturacak.
Festivalin son günü olan 23 Nisan Salı günü, saat 11.00’de Mustafa Dağıstanlı Spor Salonu’nda düzenlenecek resmi törenle bayram kutlamaları başlayacak. Ardından 14.30-16.00 saatleri arasında Tütün İskelesi’nde gerçekleşecek 23 Nisan Çocuk Şenliği, oyun alanları, atölyeler, sürpriz gösteriler ve eğlenceli etkinliklerle çocuklara unutulmaz bir bayram yaşatacak.
“Samsun’umuz Türk Dünyası’nın Buluşma Noktası Oluyor”
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, etkinliğe ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Samsun’umuz Türk Dünyası’nın buluşma noktası oluyor. Birçok farklı ülkeden gelen çocuklarımız Samsun’umuzda buluşacak, 23 Nisan coşkusunu hep birlikte yaşayacak. Bu noktada Türk Dünyası Çocuk Festivalimiz, bir etkinlik olmasının ötesinde farklı coğrafyalardan gelen çocuklarımızın kültürel değerlerini tanımasına, paylaşmasına ve kardeşlik bağları kurmasına da katkı sağlamış olacak. 2024 yılının sonunda da yine şehrimizde Türk Dünyası’nı buluşturmuştuk. 7. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği’nin ardından şehrimizde yeniden güzel bir programa ev sahipliği yapıyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından tüm dünya çocuklarına armağan edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında şehrimizde böyle güzel bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tüm çocuklarımızı ve ailelerini etkinliklerimize davet ediyorum.”