Tiroid, boynun ön kısmında adem elmasının hemen altında bulunan ve kelebek şeklinde olan bir salgı bezi olarak vücudun metabolizmasını, büyümesini ve gelişmesini düzenleyen hormonlar üretiyor. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Türemen, tiroid bezinin salgıladığı hormonların vücuttaki tüm organların işlevlerini etkilediğini belirterek, “Tiroid bezi vücut sıcaklığından kasların çalışmasına, kalp atış hızından böbrek fonksiyonlarına kadar tüm sistem üzerinde etkili bir role sahip. Hastalığın istatistiksel verilerine bakıldığında ise kadınların tiroid sorunlarına yakalanma olasılığı erkeklere göre 5 ila 8 kat daha fazla” açıklamasında bulundu.
Tiroid bezinin sıklıkla guatr ile karıştırıldığını vurgulayan Dr. Türemen, “Tiroid boynumuzda yer alan bir salgı beziyken, guatr ise bu bezin büyümüş halini tanımlamak için kullanılıyor” diyerek bu iki duruma dikkat çekti.
Tiroid Sorunları Yorgunluk ve Depresyon Yapabilir
Tiroid rahatsızlıklarının birçok belirtisi bulunduğuna dikkat çeken Dr. Türemen, “Yorgunluk, depresyon, kabızlık, kuru cilt, saç dökülmesi, beklenmeyen kilo kaybı, kalp çarpıntısı tiroid sorunlarının önemli belirtilerinden” dedi. Ayrıca, tiroid nodüllerinin büyük bir kısmının iyi huylu olduğunu ancak boyunda şişlik ya da kitle fark edilmesi durumunda vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerektiğini hatırlattı.
Tiroid Kanseri Erken Teşhisle Tamamen Tedavi Edilebiliyor
Tiroid kanserlerinin, tiroid bezindeki hücrelerin kontrolsüz büyümesi sonucu ortaya çıktığını ifade eden Dr. Türemen, “Erken tanı konduğunda tiroid kanserinin tamamen tedavisi mümkün” dedi. Boyunda şişlik, boğazda sıkıntı hissi, ağrı, yutkunma güçlüğü, nefes almada zorluk, ses kısılması gibi belirtilerin tiroid kanserine işaret edebileceğini belirten Türemen, tiroid kanserinin görülme sıklığının arttığını ancak ölüm oranlarının giderek azaldığını sözlerine ekledi. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2020 yılında dünyada tiroid kanseri görülme sıklığı yüzde 3 olarak açıklanmıştı.