Osmangazi Belediyesi, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıl dönümünde kentin güvenli ve dirençli bir yapıya kavuşması amacıyla “Kentsel Dönüşüm Ortak Akıl Buluşması” organize etti.
Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde, Osmangazi Kent Konseyi, İMSİAD ve İMSİFED iş birliğiyle gerçekleştirilen toplantıya Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, yerel yönetim temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda, kentsel dönüşüm süreçleri farklı paydaşların değerlendirmeleriyle ele alındı.
“Kentsel Dönüşüm Tek Başına Yönetilebilecek Bir Süreç Değil”
Programda deprem gerçeği ve ortak hareket etmenin önemine değinen Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Ülkemizin ve Bursa’mızın bir deprem bölgesi olduğu gerçeğini unutmadan çalışmalar yapmak zorundayız. Genel yönetim, yerel yönetimler, müteahhitler, sektörün bütün paydaşları ve tabii ki yurttaşlarımızın iş birliğiyle başta Osmangazi olmak üzere Bursa’mızı ve ülkemizi dirençli kentlere, yaşanabilir şehirlere dönüştürmemiz gerekiyor. 27 yıl önce 17 Ağustos depremini, 3 yıl önce 6 Şubat depremlerini yaşadık. Son günlerde de dünyanın farklı noktalarında meydana gelen depremleri takip ediyoruz. Artık depremin hayatımızın bir gerçeği olduğunun çok daha fazla farkına varmamız gerekiyor. Bilimsel olarak yapılması gerekenler yıllardır yazılıyor ve anlatılıyor. Kentsel dönüşüm tek başına yönetilebilecek bir süreç değil. Hepimizin taşın altına elini koyması, iş birliği ve ortak akılla hareket etmesi, her şeyden önce de harekete geçmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Ruhsat Süreçlerinde E-Dönüşüm Adımı
İlçedeki yapı ruhsat işlemlerinin hızlandırılması amacıyla yürütülen çalışmalardan bahseden Başkan Aydın, “Göreve gelir gelmez özellikle ruhsat kısmında e-imar ve e-ruhsat konusunda önemli adımlar attık. Geçiş süreci biraz yavaş olabiliyor. Hem kendi personelimiz hem sistemi kullanan müteahhitler ve mimarlar açısından adaptasyon süreçleri yaşanabiliyor. Ancak bu sürecin yüzde 90’ını atlattık. Geçtiğimiz günlerde arkadaşlarımız geldi; bir projede başvurudan ruhsatın alınmasına kadar geçen süre bir ay oldu. Amacımız ruhsat süreçlerini 90 gün bandında çözmek. Çünkü yüksek enflasyon ortamında süreç ne kadar uzarsa maliyetler o kadar artıyor. Burada bize düşen görevler olduğu kadar projeyi yapan uzmanlara, mühendislere ve müteahhitlere de görevler düşüyor. Ortak akılla, iş birliğiyle, Mimarlar Odası ve sektörün diğer paydaşlarıyla yapacağımız toplantılarla bu süreci hızlandırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Çarşamba – Altıparmak Bölgesinde Dönüşüm Planlaması
Çarşamba ve Altıparmak bölgelerindeki mevcut yapı stokuna ve projelere yönelik açıklamalarda bulunan Aydın, “Çarşamba – Altıparmak, herkesin yıllardır konuştuğu bir bölge. Çarpık yapılaşmanın olduğu, mülkiyet yapısının oldukça karmaşık olduğu ve binaların çok eski olduğu bir alandan söz ediyoruz. Bu hafta Büyükşehir Belediyesi’nden yetkililerle bölgeyi ziyaret edeceğiz. Başta Çarşamba – Altıparmak olmak üzere özellikle demir yolu altındaki alanlarda neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz. Öncelikle fikirleri ortaya koyup ardından sizlerle, akademik odalarla ve diğer paydaşlarla birlikte hızlı aksiyon almak istiyoruz” dedi.
Sürecin geçmişi ve tarihi dokunun korunması hususuna da dikkat çeken Aydın, “Yaklaşık iki buçuk yıl önce bu konuda bir yolumuz vardı. Ancak jüri oluşturulması, yarışma yapılması ve süreçlerin bir türlü bir araya getirilememesi nedeniyle maalesef yol alamadık. Umarım bundan sonraki toplantılarla daha hızlı ilerleriz. Şehrin göbeğindeki bu tarihi dokuyu bozmadan, bölgeye değer katarak ve en önemlisi bölgeyi dirençli hale getirerek dönüşümü gerçekleştirmek istiyoruz. Yaklaşık 900 bin metrekarelik bir alandan söz ediyoruz. Buradan başlayarak Osmangazi’nin her yerinde şehrimizi dirençli hale getirmek istiyoruz. Bunu sizlerle birlikte yapmak zorundayız. Hep birlikte bu sürecin üstesinden geleceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.
“Kentsel Dönüşüm Doğrudan İnsan Hayatını İlgilendiren Bir Meseledir”
Kentsel dönüşümün sosyal ve vicdani boyutlarına dikkat çeken İMSİAD ve İMSİFED Başkanı Şeref Demir ise, “Kentsel dönüşüm sadece bina yenilemek değildir. Sadece imar değildir, sadece ruhsat değildir, sadece ekonomik bir faaliyet de değildir. Kentsel dönüşüm doğrudan insan hayatını ilgilendiren bir meseledir. 17 Ağustos’tan 6 Şubat’a kadar ülkemizin farklı bölgelerinde yaşanan depremlerde kaybettiğimiz insanlara karşı vicdani sorumluluğumuz, gelecek nesillere karşı ise en büyük sosyal sorumluluklarımızdan biridir” ifadelerini kullandı.
Osmangazi’nin taşıdığı tarihi değere uygun bir dönüşüm modeli uygulanması gerektiğini belirten Demir, “Osmangazi sadece büyük bir ilçe değildir. Osmangazi, Osmanlı’nın beşiği, Bursa’nın tarihi hafızasıdır. Tophane’den Koza Han’a, Muradiye’den tarihi çarşılara kadar baktığımızda Osmangazi’nin her köşesinde asırlık bir medeniyetin izlerini görüyoruz. Dolayısıyla burada gerçekleştirilecek dönüşüm çok hassas bir dengeye sahip olmalı. Bizim hayalimiz; tarihini koruyan, deprem riski azaltılmış, estetik, yaşanabilir, modern ve güvenli bir Osmangazi’dir. Arzumuz sadece bir toplantı gerçekleştirmek değil, Osmangazi’nin dönüşümü için ortak bir yol haritasının oluşmasına katkı sağlamaktır. Bu vesileyle ortaya koyduğu irade ve sektörümüzle kurduğu diyalog için Osmangazi Belediye Başkanımız Erkan Aydın’a ve değerli ekibine teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların tamamlanmasının ardından İMSİAD ve İMSİFED Başkanı Şeref Demir, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ve katkı sağlayan diğer konuşmacılara teşekkür plaketi takdim etti. Buluşma, katılımcıların sürece dair görüş ve önerilerini paylaşmasıyla sona erdi.























