Nereden nereye..!

featured
service

1990’lı yıllardan bugüne Çankırı Karayolu’nun bulunduğu alan ile Dolay Mevkii olarak tanınan bölgedeki ağaçların büyük bir kısmı yok oldu.

2000’li yılların gelmesi ile birlikte hızla nüfusu artmaya başlayan Akyurt, aynı hızla yeşil alanlarını da yitirdi. Özellikle 1990 ve öncesinde Dolay Mevkii olarak tanınan ve şimdilerde Büyükşehir Belediyesi Osmanlı Mesire Alanı’nın bulunduğu bölge Ankaralı piknikçilerin vazgeçilmez mekanları arasındaydı.

Peki ne oldu da Akyurt, zaten kısıtlı bulunan yeşil alanlarını bir bir kaybetti?

Çankırı Devlet Karayolu 2000 öncesinde Nurettin Cankurtaran Caddesi üzerinden geçiyordu. Yeni yol çalışmalarının başlaması ile birlikte bu alandaki ağaçların büyük bir kısmı kıyıma uğradı. Diğer taraftan Cumhuriyet Meydanı’ndan geçen Akanca Deresi de bu alandaki yeşil alanlara su taşıyordu. Üzeri kapanan dere altyapı sistemine dahil olurken, hem ekilen alanlar, hem de yeşil alanlar bir bir yerini konut alanlarına bırakmaya başladı.

Nereden nereye..! 1

BİR ZAMANLAR’IN DOLAY’INDAN ESER YOK!

1990 öncesini hatırlayanlar Dolay Mevkii’nin o doğal güzelliğini asla unutamaz. Bugün hala açıktan akan ancak şimdilerde kuruyan Akyurt Çayı, Dolay Mevkii’ne ayrı bir güzellik katıyor, Ankaralı piknikçilerin hafta sonunu geçirebildiği mekanlar arasında gösteriliyordu. Bu dönemleri anlatanlar, et ürünleri satarak ilçeye ekonomik katkı sağlandığını, insanların bölgeye akın ettiğini dile getirir ve o eski günleri sürekli yad ederler.

Nereden nereye..! 2
2014 – Osmanlı Mesire Alanı çalışmaları ile kesilen ağaçlar…

2014’te hizmete açılan ve Akyurt’un mesire alanı olacağı iddiasını taşıyan çalışma ile yüzlerce ağaç kesilerek yeşil alan yok edildi. Yerine yeni ağaçlar da dikildi ancak büyük bir kısmını beton alanlar oluşturdu. Eski doğal görüntüsünden eser kalmadığı gibi Ankaralıları da Akyurt’a çekmeyi başaramadı.

Nereden nereye..! 3

Aynı zamanda Akyurt Halkı’nın  ‘Dolay’ olarak bildiği alanın adı da ‘Osmanlı Mesire Alanı’ olarak değiştirildi. İlçe halkı ise bu isme hiç alışamadı, şimdilerde dolay yerine ‘Büyükşehir Mesire Alanı’ ismi kullanılıyor.

Nereden nereye..! 4

BİR DARBE DE KÖPRÜLÜ KAVŞAK ÇALIŞMASI İLE…

Değirmen Önü’nden başlayarak şimdiki Çubuk Köprülü Kavşağı’na uzanan toprak yolu çevreleyen bölge Söğüt ağaçlarının güzelliği ile Akyurt’un nefes alabileceği yeşil alanı oluşturuyordu. Yine Kültür Parkı’nın bir kısmı ile köprülü kavşağın çevreleri de sebze ve meyve bahçelerinden oluşuyordu. Hem Kültür Parkı için hem de köprülü kavşak için yapılan kamulaştırma sonrasında bu alandaki ağaçlarda kıyıma uğradı.

BİNLERCE AĞAÇ DİKİLDİ ANCAK…

Bu kadar ağaç kesilirken yerine hiç ağaç dikilmedi mi? Binlerce çam fidanı Akyurt’ta toprakla buluştu. Ancak step-bozkır iklimine sahip olan bölgemizde çoğu ağaç yetişemeden kurumaya yüz tuttu. Hem yapmış olduğumuz kıyım, hem de küresel ısınma, başta da belirttiğimiz gibi kısıtlı bulunan yeşil alanlarımızın tükenmesine yol açtı.

Ankara’nın ikinci en büyük Millet Bahçesi ilçemize yapılıyor. Bu alanla birlikte yeni yeşil alanları ilçemize kazandırmak, bakımını yapmak yetkililere düşerken, çevre duyarlılığı ile bu türlü konuların takipçisi olmakta halkımıza düşüyor.

Onur Kök

Nereden nereye..!