1. Haberler
  2. Yerel
  3. Mersin Büyükşehir’den üreticiye destek

Mersin Büyükşehir’den üreticiye destek

featured
service

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal destekleri kapsamında Mut ilçesine erik boylama makinesi desteği sağlandı. Büyükşehir’in desteğiyle Mut Esençay Sulama Kooperatifi’ne teslim edilen erik boylama makinesi sayesinde üreticiler zamandan ve iş gücünden tasarruf ediyor, ürünlerine katma değer kazandırıyor.

Maliyet ve İş Gücü Azalıyor

Büyükşehir Belediyesi’nin tarım bölgelerindeki üreticilere yönelik modern ekipman destekleri devam ediyor. Bu destekler sayesinde ürün ve kalite kaybı en aza indirilirken zamandan da tasarruf sağlanıyor. Mut Esençay Sulama Kooperatifi’ne teslim edilen erik boylama makinesi sayesinde 5-6 kişinin yapacağı boylama işi 1 saatte bitiyor. Büyükşehir yıl içinde Mut ilçesinde Çınarlı, Çortak, Yeşilyurt ve Gençali Mahallelerine de erik boylama makinesi desteğinde bulunmuştu.

“Saatte Ortalama 1500 Kilogram Ürün Boylanabiliyor”

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda Ziraat Mühendisi olarak görev yapan Hüseyin Topkara, tarımsal kalkınma ve tarımsal sulama kooperatifleri aracılığıyla makine ekipman desteklerine devam ettiklerini belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Kooperatifler aracılığıyla verme nedenimiz ortak kullanım olması ve üreticilerin ürünlerine katma değer sağlanması. Destek sağlamış olduğumuz makinelerde saatte ortalama 1500 kilogram ürün boylanabiliyor. Bu da günlük 5-6 işçinin 1 günde yapacağı işe karşılık geliyor. Zamandan ve işçilikten kazanç sağlanıyor. 2024 yılı içerisinde erik üretimin yoğun olduğu ve talepleri olan mahallelerimize erik boylama makinesi destekleri vermeye çalıştık. Esençay, Çınarlı, Çortak, Yeşilyurt ve Gençali Mahallelerine makine teslimi yaptık. Genelde Mut bölgesinden oldu çünkü buralarda erik üretimi fazla. İlerleyen süreçler içerisinde makine desteklerimiz küçük ve orta ölçekli üreticilerimiz için devam edecek.”

“Bu Destek Hem Zamandan Hem de Maddi Açıdan Tasarruf Sağladı”

Mut İlçesi Esençay Mahalle Muhtarı ve Mut Esençay Sulama Kooperatifi Başkanı Kadir Turan, erik toplama ve seçme işlemiyle ilgili bilgiler vererek şu açıklamalarda bulundu:

“Erik, işçiliği zor bir meyvedir ve seçim işi de çok zordur. O yüzden mahallelilerimiz; ‘Erik Boylama makinesini talep edelim’ dediler. Ben de Başkanımdan talep ettim. Başkanım sağ olsun, var olsun makinemizi verdi. Bu bize hem zamandan hem de maddi açıdan tasarruf sağladı. Başkanımızın mahallemize sulama borusu konularında da büyük desteği oldu. Başkanımızdan hangi projeyi talep ettiysek bizi eli boş döndürmedi. Başkanımız her zaman çiftçinin, üreticinin yanında ve üreticiyi, çiftçiyi seviyor. Desteklerinden dolayı kendilerine çok teşekkür ediyorum.”

Mersin Büyükşehir’den üreticiye destek