1. Haberler
  2. Eğitim
  3. MERCİ Uzmanlarından Okula Uyum Süreci Önerileri

MERCİ Uzmanlarından Okula Uyum Süreci Önerileri

service

Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı MERCİ Öğrenci Danışmanlık Merkezi, psikolojik danışmanlık, eğitimsel ve mesleki rehberlik ile oyun terapisi gibi önemli hizmetleriyle öğrencilerin yanında olmaya devam ediyor. MERCİ, özellikle okul sürecine yeni adım atan çocuklar ve aileleri için de rehberlik hizmeti veriyor. Psikolog Özlem Özkan, 2024-2025 eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte 1. sınıfa başlayan çocukların okula uyum süreçlerine dair önemli tavsiyelerde bulundu.

MERCİ Uzmanlarından Okula Uyum Süreci Önerileri 1

“Çocuğumuzun okula ve öğretmene güven duymasını bekliyoruz”

Özkan, okul öncesi deneyimi olmayan çocukların okula alışma süreçlerinin farklılık gösterebileceğini belirterek, “Çocuğumuzun okula ve öğretmene güven duyması ve ebeveyninden aşamalı olarak ayrılmasını bekliyoruz. İlk günden itibaren ayrılma süresini yavaş yavaş kademeli olarak sağlamalıyız. Velilerimiz okulun bahçesinde bekleyebilirler. Çocuğu öğretmenine teslim ederken öğretmenin rolü ve kendisiyle kuracağı ilişki adına ona güven verici açıklamalarda bulunmak önemli olacaktır. Okula kaçta gideceği ve çıkacağı, okuldan onu kimin alacağı, okulda kimden yardım isteyebileceği, okulda neler yapacakları konusunda da sade ve anlaşılır bir dille bilgilendirme yapmak önemli olacaktır” dedi.

Ebeveynlerin kaygısı çocukları etkileyebilir

Ebeveynlerin de çocuklar kadar kaygı yaşayabileceğini vurgulayan Özkan, “Oryantasyon süreci dediğimiz şey aslında üç aşamalı bir süreç. Çocuğun, ailenin ve okul üçgeninin oryantasyonu. Ebeveynlerden ilk olarak istediğimiz şey okulla ilgili bilgi edinmeleri. Okulun rutinleri neler, bu süreçte kendileriyle kim muhatap, psikolog nasıl çalışıyor gibi oryantasyon sürecine dair kafalarındaki bütün sorulara cevap bulabilirlerse kendileri de sürece hakim olacakları için çocuklarının kaygısını olabildiğince azaltacaklardır” şeklinde konuştu.

“En önemli şey mutlaka çocuğun okula devamlılığını sağlamak”

Özkan, çocukların okula devamlılıklarının büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, “Çocuğun duygusuna eşlik etmek çok kıymetli. Onu anladığınızı göstermek ve şefkatli bir tutum sergilemek çok önemli. Bu süreçte yapılması gereken en önemli şey mutlaka ve mutlaka çocuğun okula devamlılığını sağlamak. ‘Bekleyelim, geçer’ şeklinde bir yaklaşım tarzı benimsersek ya da kısa süreli de olsa çocuğu okula göndermezsek oryantasyon sürecini uzatmış olacağız. Eğer uyum süreci bir aydan daha uzun sürerse ve çocuk ayrılma kaygısını çok yoğun bir şekilde yaşıyorsa o noktada bir uzman desteği önemli olacaktır” dedi.

MERCİ, uyum sorunu yaşayan çocuklara kapılarını açıyor

Uyum süreci uzayan çocuklara MERCİ Öğrenci Danışmanlık Merkezi’nde destek verdiklerini belirten Özkan, “Çocuğun duygusunu anlamaya çalışıyoruz. Okula gitmeyi istememe sebebi nedir? Yaşadığı anneden ayrılma kaygısı mı yoksa okulda onu caydırıcı bir şeyler mi var? Öğretmeniyle mi bir sorun yaşıyor? Arkadaşlarıyla yaşadığı bir problem mi var yoksa kendi yetersizliği ile alakalı bir süreç mi? Aslında biz bunları saptamaya çalışıyoruz ve o noktada gerekli yönlendirmelerde bulunuyoruz. Ne kadar ihtiyaç varsa o kadar çağırıyoruz. Bizden danışmanlık almak isteyen tüm öğrencilere her zaman MERCİ olarak kapılarımız açık” ifadelerini kullandı.

MERCİ Öğrenci Danışmanlık Merkezi’nden randevu almak isteyenler, Yenişehir şubesi için 0 (324) 616 04 01, Tarsus şubesi için ise 0 (324) 622 00 66 numaralı hattı arayabilirler.

MERCİ Uzmanlarından Okula Uyum Süreci Önerileri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.