1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Koç Holding’ten İlk Çeyrekte 14 Milyar Dolar Gelir, 750 Milyon Dolar Yatırım!

Koç Holding’ten İlk Çeyrekte 14 Milyar Dolar Gelir, 750 Milyon Dolar Yatırım!

featured
service

Koç Holding, 2024 yılının ilk çeyreğinde 14 milyar dolar gelir elde ettiğini ve 750 milyon dolar yatırım gerçekleştirdiğini açıkladı. Bu yatırımlarla birlikte şirketin son 5 yıldaki toplam yatırımları 11,6 milyar dolara ulaştı.

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, belirsizliklerin hakim olduğu bir dönemde uzun vadeli planlamalar ve disiplinli bir mali yönetim anlayışının önemini vurguladı. Çakıroğlu, 8 yıldır sürdürülen dijital dönüşüm programının ve artan verimliliğin değişime karşı rekabet gücünü korumada önemli rol oynadığını da sözlerine ekledi.

Koç Topluluğu’nun iki yıl sonra 100’üncü yaşını kutlayacağını ve yatırımların kararlılıkla devam edeceğini ifade eden Çakıroğlu, Whirlpool’un Avrupa’daki iştiraklerinin Beko Europe ortaklık şirketi altında birleşmesi işleminin Nisan ayı itibarıyla tamamlandığını söyledi.

Arçelik Avrupa’nın en büyük şirketi

Bununla birlikte Arçelik’in Beko Europe’un yüzde 75 hissesine sahip olduğunu söyleyen Çakıroğlu, “Bu satın alma ile 57 farklı ülkede 55 bin çalışanı ile faaliyet gösteren bir Türk şirketi haline gelen Arçelik, bağımsız global araştırma firması Euromonitor’ın 2023 yılı beyaz eşya adet verilerine göre Avrupa’nın en büyük şirketi konumuna ulaştı. Cirosu, Arçelik ve Whirlpool EMEA’nın 2023 yıl sonu konsolide ciroları baz alındığında 11 milyar Euro’ya erişti” diye konuştu.

Koç grubunun sağlık sektöründeki konumuna da dikkat çeken Çakıroğlu, Kemer Medical Center’ın yüzde 80 hissesini satın aldıklarını ve devir işlemlerinin tamamlandığını belirtti. 

Koç Holding Topluluğu şirketleri, yıl başından bu yana uluslararası piyasalardan sağladıkları kaynaklarla ülke ekonomisini de güçlü bir şekilde desteklemeye devam ediyor. Yapı Kredi, 2023 yılında gerçekleştirdiği tahvil ihraçları ve sermaye benzeri tahvil ihraçlarıyla toplamda 2 milyar dolar kaynak sağladı. Ford Otosan da ilk tahvil ihracını Nisan ayında gerçekleştirerek 500 milyon USD fon sağladı.

Koç Holding, 2050 karbon nötr hedefleri doğrultusunda da çalışmalarını sürdürüyor. 2021 yılında başlatılan Karbon Dönüşüm Programı kapsamında 2023 yılsonu itibarıyla operasyonlardan kaynaklanan karbon emisyonları 2017 yılına kıyasla yüzde 13 azaltıldı. Bu yıl programın kapsamı su yönetimini de kapsayacak şekilde genişletildi.

Koç Holding’ten İlk Çeyrekte 14 Milyar Dolar Gelir, 750 Milyon Dolar Yatırım!