İzmir Büyükşehir Belediyesi, şehrin sokakları kadar deniz yüzeyini de temiz tutma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Özel donanımlı üç deniz süpürgesi ile her gün İzmir Körfezi’nin kıyılarına vuran atıkları toplayan ekipler, deniz yüzeyini aralıksız temizliyor. Ayrıca, İZSU Genel Müdürlüğü tarafından derelere kurulan yüzen bariyerler sayesinde bir yılda 1500 ton atığın denize ulaşması engellendi.
Deniz Süpürgeleri ile Temizlik
İzmir Körfezi’ni korumak amacıyla her gün yüzey temizliği yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Mavi Körfez” filosundaki gemilerle körfez yüzeyini temizliyor. Çevre 1, Mavi Körfez 2 ve Mavi Körfez 3 gemileri ile sabah 07.00’den itibaren gün boyunca temizlik çalışmaları sürdürülüyor. Mavi Körfez 3 Süpürge gemisi, aynı zamanda Körfez’de yaşanabilecek herhangi bir petrol sızıntısına ilk müdahaleyi yapabilecek donanıma sahip. İZSU Genel Müdürlüğü ise derelere kurduğu bariyerler sayesinde atık malzemelerin denize ulaşmasını engelliyor.
Denizden Çıkan Çöpler İnsanlara Ait
Her sabah çöp birikme alanlarını tespit ederek göreve başladıklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Deniz Koruma Şube Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi Murat Benligül, “Sabah 7’den akşam 19.00’a kadar Körfez’deki çalışmalarımızı gemilerimizle birlikte sürdürüyoruz. 20 kişiden oluşan müdahale ekibimiz de kıyıya yakın kısımlarda oluşan çöpleri topluyor. Sportif balıkçılık yapan balıkçılar ekmek atıyor. Ancak balıklar bunları yemiyor bize atık olarak geri dönüyor. Tahta parçaları ve evsel atıklar buluyoruz. Son 6 ayda 380 ton yüzer atık topladık. Son 10 yıla baktığımızda ise bu rakam 11 bin tonu buldu. Denizden çıkan çöplerin çoğunluğu insanlara ait. İzmirlileri bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Plastik su şişeleri, yoğurt kapları, sepetler, araba lastikleri, poşet torbalar, kaşıklar ve hatta eski sandalye ve koltukların bile çıktığı Körfez, İzmir’in en önemli değerlerinden biri. Lütfen sahip çıkalım, kirletmeyelim” şeklinde konuştu.
Derelerden Gelen Atıklar
Yağışlarla birlikte dereler aracılığıyla taşınan malzemelerin İzmir Körfezi’ne ulaştığını ifade eden İZSU Genel Müdürlüğü Merkez Dereler Şube Müdürlüğü Teknikeri Sebahattin Kırkpınar, “İzmir Körfezi’ni besleyen ana dereler Manda, Meles, Bornova Çayı, Büyük Çiğli Deresi ve Bostanlı Deresi’ne yüzen bariyerler çektik. Bu sayede suyla gelen tahta, dal, plastik gibi malzemeler tutuldu. İyi de sonuç aldık. Ancak kanal ve derelere atılan çöpler bazen bariyerleri aşıp körfeze ulaşabiliyor. 2023 yılında 1500 tona yakın malzeme aldık. Vatandaşlarımızdan bu konuda daha dikkatli ve bilinçli olmalarını diliyoruz. Dereye lütfen bir şey atmayın. Öyle görüntülere şahit oluyoruz ki inanın dereden buzdolabı, üçlü kanepe aldığımız oluyor. ‘Dereye atayım ne olursa olsun’ diye bir mantık yok. O attığınız şeyler Körfez’e gidiyor ve denizi kirletiyor” dedi.
Körfezin Can Simitleri
Mavi Körfez 2 gemisi, bir seferde 5 bin kilogram ağırlığında ve 19 metreküp hacminde katı atık depolama kapasitesine sahip. Çift gövdeli katamaran tipindeki Mavi Körfez 3 gemisi, daha çok açık denizdeki katı atıkları toplayarak Halkapınar ve Gediz’deki çöp transfer istasyonlarına aktarıyor. Ayrıca gemi, petrol sızıntılarına müdahale edebilmek için 300 metre bariyer, 2 skimmer sistemi, 5 metreküplük 6 yüzer atık depolama tankı ve 4,5 metreküplük 2 atık depolama tankı ile donatılmış durumda. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin körfez temizleme filosunda 8’i teknik personel olmak üzere toplam 28 personel görev yapıyor.