Gemlik Belediyesi, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 27. yılı anma etkinlikleri kapsamında Zeytindalı Meydanı’nda “Depremsellik Paneli” gerçekleştirdi.
Afet ve Risk Yönetim Müdürlüğü ile Kültür Sanat ve Sosyal İşler Müdürlüğü koordinasyonunda organize edilen programa DOHAD Başkanı Fuat Agalday konuşmacı olarak iştirak etti. Panele ayrıca Gemlik Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Başkan Yardımcısı Zülküf Zor, MAGDER Başkanı Yusuf Yumru ve vatandaşlar katılım sağladı.
Panelde ilçenin deprem riskine ilişkin değerlendirmelerde bulunan DOHAD Başkanı Fuat Agalday, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Gemlik Körfezi’ne ulaşan kolu ile bölgenin zemin özelliklerine dikkat çekti. Kıyı ve dolgu alanlarında yapılaşmadan kaçınılması gerektiğini belirten Agalday, yürütülen sismik erken uyarı çalışmaları hakkında da bilgi aktardı. Gemlik’te mevcut olan bir erken uyarı istasyonunun sayısının dörde çıkarılmasının hedeflendiğini açıklayan Agalday, “Erken uyarı ile tahmin aynı şey değildir. Erken uyarı sistemi depremi durdurmaz ancak birkaç saniyeyi doğru kullanmamızı sağlar” dedi.

“Bu kenti yaşanabilir kılmalıyız”
Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, panelde ortaya konan verilerin Gemlik’in deprem gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdiğini belirterek kentin planlamasının her konunun üzerinde tutulması gerektiğini kaydetti. İlçenin deprem riskinin bilindiğini ancak mevcut yapı stokunun daha ayrıntılı bir biçimde incelenmesi gerektiğini aktaran Deviren, metruk binaların yıkılması, sahil şeridindeki yapılaşmanın azaltılması ve ova bölgesindeki nüfus yoğunluğunun seyreltilmesi yönündeki adımların gerekliliğini ifade etti.
Programda söz alan Gemlik Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, geçmiş depremlerde yaşamını yitiren vatandaşları anarak konuşmasına başladı. Gemlik’in zemin yapısındaki sıvılaşma riskine işaret eden Canbaba, nüfus yoğunluğunun düşürülmesi ve yapıların güvenli standartlara getirilmesi için belediye, kamu kurumları ve vatandaşların ortak bir çalışma yürütmesi gerektiğini vurguladı. Sürece dair birliktelik mesajı veren Canbaba, “Belediyemiz ve tüm vatandaşlarımızla birlikte hareket edeceğiz. Bu kenti yaşanabilir kılmalıyız” ifadelerini kullandı.
Depremsellik Paneli, katılımcıların DOHAD Başkanı Agalday’a Gemlik’in deprem riski, yapılaşma koşulları ve erken uyarı sistemleri hakkında yönelttiği soruların cevaplanmasıyla tamamlandı.























