1. Haberler
  2. Kültür - Sanat
  3. Faruk Nafiz Çamlıbel: Hecenin Beş Şairi’nden Bir Usta

Faruk Nafiz Çamlıbel: Hecenin Beş Şairi’nden Bir Usta

featured
service

Faruk Nafiz Çamlıbel, 18 Mayıs 1898’de İstanbul’da doğmuş, Türk edebiyatına şiir, roman, biyografi, tiyatro ve çeviri gibi birçok alanda eserler kazandırmış usta bir şair, yazar, siyasetçi ve öğretmendir. Hecenin Beş Şairi akımının öncülerinden biri olarak kabul edilen Çamlıbel, eserlerinde milliyetçi ve vatansever duyguları, toplumsal sorunları ve Anadolu insanının yaşamını samimi bir dille dile getirmiştir.

Çocuk yaşlarda şiire ilgi duymaya başlayan Çamlıbel, ilk şiirlerini çeşitli dergilerde yayımlamıştır. Galatasaray Sultanisi’nde öğrenim gördüğü sırada edebiyat dünyasına adım atmış ve “Şarkın Sultanları” adlı ilk şiir kitabını 1918 yılında yayımlamıştır.

Eserleri:

Çamlıbel’in şiir, roman, tiyatro, biyografi ve çeviri türlerinde olmak üzere 30’dan fazla eseri bulunmaktadır. En bilinen şiir eserleri arasında “Han Duvarları”, “Çoban Çeşmesi”, “Suda Halkalar”, “Akıncı Türküleri”, “Boğaziçi Şarkısı” ve “Zindan Duvarları” yer alır.

Çamlıbel’in en önemli eserlerinden biri olan Han Duvarları, 1930 yılında yayımlanmış ve Anadolu’da Kurtuluş Savaşı sırasında yaşanan olayları anlatan bir destandır. Eser, hece ölçüsüyle yazılmış olup, 12 bölümden oluşmaktadır. Han Duvarları, milliyetçi duyguların yoğun olduğu bir dönemde yazılmış olmasına rağmen, savaşın yıkıcı etkilerini ve masum insanların yaşadığı acıları da göz ardı etmeyen bir eserdir.

Çamlıbel, 1946 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne milletvekili seçilmiştir. 1946’dan 27 Mayıs 1960’a kadar Demokrat Parti İstanbul milletvekili olarak TBMM’de görev yaptı. Siyaset hayatının yanı sıra edebiyat çalışmalarına da devam eden yazar, 8 Kasım 1973 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir.

Faruk Nafiz Çamlıbel: Hecenin Beş Şairi’nden Bir Usta