Doların Türkiye’nin dış borcuna bir günlük maliyeti: 56,5 milyar TL

featured
service

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Türkiye’nin 2021 yılında ödemesi gereken toplam dış borcun 189 Milyar Dolar olduğunu ve dövizdeki son atakla” bir günde kısa süreli borcun Türkiye’ye maliyetinin 56.5 Milyar TL arttığını söyledi.

FAİZ-KUR-ENFLASYON VE İŞSİZLİĞİN AYNI ANDA YÜKSELDİĞİ TEK ÜLKEYİZ

Kurdaki dalgalanmalar nedeniyle bir yılda çevrilmesi gereken borç tutarının her geçen gün, saat ve hatta dakikada dahi değiştiğini ancak Dolar kurundaki 1 kuruşluk yükselişin Türkiye ekonomisine kabaca 2 Milyar TL’lik külfeti olduğunu ve yalnızca bir günde dış borcun 56,5 Milyar TL arttığını ifade eden Yeşil; “Döviz kurunun nereye gideceğini bilemediğimiz için kabaca bu hesaptan Türkiye ekonomisinin içine düşürüldüğü durumu anlayabiliriz. Damat istifa ettiğinde 8.50 TL’yi geçen Dolar kuru, iki aylık bir sürede 7 Lira’nın altına düşmüştü. O güne kadar faiz lobisini ağzından düşürmeyip, “faiz sebep enflasyon sonuçtur” diyen Cumhurbaşkanı, son iki ayda yapılan faiz artışlarına karşı tek kelime etmedi. Bugün hem yüksek faiz sarmalının içinde reel ekonominin günden güne eriyişini izlerken bir yandan da bu yüksek faizlerin döviz kurlarına etki etmediğini acı bir şekilde izliyoruz. Dünya üzerinde hem faizin, hem döviz kurlarının hem enflasyonun hem de işsizliğin aynı anda yükseldiği tek ülkeyiz. Ne acıdır ki ekonomiyi bu duruma getirenler, Merkez Bankası rezervlerindeki 128 Milyar Doların hesabını veremedikleri gibi bir de Berat Albayrak’ın politikalarının başarılı olduğunu söylüyor.” yorumunda bulundu.

SON 45 GÜNDE 1 MİLYONDAN FAZLA İCRA DOSYASI AÇILDI

Bu yıl ocak ayındaki bütçe gelirlerinin de geçen yılın ocak ayına göre yüzde 25 azalmasına rağmen bütçe açığının geçen yıla göre 2,5 Milyar TL artmasının ekonominin durumunu özetlediğini belirten Yeşil; “Merkezi bütçenin gelirleri düşerken harcamaları artmaya devam ediyor. Üstüne bir de küresel tefecilere ödenen faiz nedeniyle 100 liralık bütçe harcamasının yaklaşık yüzde 20’sini bu tefecilere ödüyoruz. 83 milyon yurttaşımızın 34 milyonu bankalara borçlu durumda. 1 Ocak’tan 15 Şubat’a kadar sadece 45 günde Türkiye genelinde açılan icra dosyası sayısı 1 Milyonu geçti. Ekonomi raydan çıkmışken birileri ısrarla pembe hayali tablolar çizmeye devam ediyor” yorumunda bulundu.

Doların Türkiye’nin dış borcuna bir günlük maliyeti: 56,5 milyar TL