Dijital Sektörle İlgili Yeni Yasa Yolda

featured
service

Türkiye Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle hızlı tüketim maddelerinde ve dijital platformlarda daha çok soruşturma gerçekleştirdiklerini belirterek 2024’ün ilk çeyreğinde dijital platformlar için yeni yasanın çıkarılacağını söyledi.

Türkiye Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle İstanbul Arel Üniversitesi’nde düzenlenen “Kariyer Gelişimi ve Rekabetçi Ekonomide Başarı” konulu söyleşiye katılarak önemli açıklamalarda bulundu. İhlallere yönelik nihai kararlarla haksız rekabet yapan işletmelere son dört yılda 10 milyar 600 milyon lira para cezası uygulandığını ifade eden Küle, özellikle  paketlenmiş yiyecekler, içecekler, kolay yiyecek, banyo malzemeleri, şekerler, kozmetikler, reçetesiz satılan ilaçlar, kuru ürünler ve diğer sarf malzemeleri gibi hızlı tüketim maddelerinde ve dijital platformlarda kişisel verilerin kullanılarak haksız rekabete yol açan uygulamalara yaptırım uyguladıklarını belirtti. Dijital dönüşümün Sanayi Devrimi’nden daha büyük bir etki bıraktığını vurgulayan Birol Küle özellikle kişisel verilerin korunması ve kişisel verilerin kullanılarak haksız rekabete yol açacak uygulamaların önüne geçilebilmesi için 2024 yılının Şubat-Mart ayı itibariyle yeni yasanın çıkarılacağını söyledi.

Aynı zamanda İstanbul Arel Üniversitesi ile Türkiye Rekabet Kurumu arasında yapılan iş birliği anlaşması imza törenine katılan Türkiye Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle İstanbul Arel Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanını makamında ziyaret ederek üniversite hakkında bilgiler aldı. Türkiye Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle’ye İstanbul Arel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ercan Gegez, MYO Müdürü Prof. Dr. Bahtışen Kavak eşlik etti.

Söyleşide Türkiye Rekabet Kurumu’nun tarihi ve misyonu hakkında bilgiler veren Birol Küle Rekabet Kurumu olarak pandemiden sonraki 4 yıllık süreçte rekor seviyede yaptırım uyguladıklarına dikkat çekti. Türkiye Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle; ‘Mal ve hizmet piyasalarında yarışılır adil piyasayı bozucu hareketlerden uzak, tekelleşmenin karşısında ve hakim durumun kötüye kullanımı ile mücadele eden ortak karar, ortak pazar ve ortak anlaşmalara karşı piyasayı, aktörleri ve özellikle de tüketiciyi koruyan bir misyonu var Rekabet Kurumu’nun.’ dedi.

Hazır Tüketim Malları ve Dijital Sektöre Rekor Ceza

Özellikle pandemiden sonra iki sektörde daha çok işlem yaptıklarını ifade eden Türkiye Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle hızlı tüketim malları ve dijital sektörle ilgili önemli yaptırımlar uyguladıklarını vurguladı.

Birol Küle; İki sektör pandemiden bu yana ön plana çıkıyor. Birincisi dijital, ikincisi hızlı tüketim malları. Maalesef pandemi ile birlikte tedarik zincirinin kırılmasıyla çok ciddi sorunlar ortaya çıktı. Bizim şuanda dosya sayısı olarak en fazla dosyamız hızlı tüketim mallarındadır ve özellikle de gıdada. Takip ediyor musunuz bilmiyorum ama biz son dört yılda ihlallere yönelik nihai kararlarımızda 10 milyar 600 milyon lira para cezası kestik. 25 yıllık tarihimizde kestiğimiz ceza ise 13 milyar TL’dir. Dolayısıyla 13 Miyar TL’nin 10 Milyar 400 Milyonunu son dört yılda kestik. Pandemiden bu yana yani 2019 yılından bu yana piyasada çok ciddi aksaklıklar görüyoruz. Bu aksaklıkların karşısında çok ciddi bir mücadele veriyoruz ve çok kararlı duruyoruz.” İfadelerini kullandı.

“Dijital Sektörle İlgili Yeni Yasa Yolda”

Dijital dönüşümün Sanayi Devrimi’nden daha ciddi bir etki bıraktığını belirten Birol Küle dijital platformlarla ilgili ciddi bir çalışma içinde olduklarını söyledi.

Küle; “Bu dijital dönüşüm sanayi devriminden çok daha ciddi bir etki bırakıyor. Biz bununla çok ciddi bir çalışma içindeyiz. Çalışmalarımız hem mevzuat tarafında yasa yapıcı olarak devam ediyor. He de çok ciddi soruşturmalarımız var. Mesela bu alışveriş sitelerinde sizin önünüze sizin kişisel verilerinizi kullanarak yapılan algoritmalarla bazı ürünleri sadece size özel ön plana çıkardıklarını biliyor muydunuz? Biz yapmış olduğumuz soruşturmada bunları tespit ettik. Algoritma ile oynanıyor. Sizin beğenileriniz, tercihleriniz, gelir durumunuz biliniyor. Buna uygun buna yönelik size ürünler sunuluyor. Dolayısı ile sizin kişisel verileriniz size karşı kullanılıyor. Bunun yanı sıra getirdiği imkânlarda var. Hayatımızı kolaylaştırıyor. Seçeneklerimizi artırıyor. Ama bir anlamda kişisel verilerimizi öyle bir kullanıyor ki bu sefer biz onun bir anlamda esiri haline geliyoruz. Burada bir bıçak sırtı denge var ve bunun üzerine çalışıyoruz. Önümüzdeki şubat ya da mart aylarında bu dijital mecrada her anlamda bütün dijital alanda kullandığınız bu uygulamaları, platformları düzenleyecek ve size güvenli kullanım şartları sağlayacak mevzuatı hazırladık. Şubat mart gibi bunu yasalaştıracağız mecliste.” İfadelerine yer verdi.

“Genç Arkadaşlarıma Tavsiyem: Sıkı Çalışın”

Türkiye Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle konuşmasının son bölümünde öğrencilere tavsiyelerde bulunarak; “Bence sıkı sıkıya çalışmak lazım. Şunu da eklemek isterim. Mutlaka iddialı olun. Dünyayı tanıyın. Başarısız olmaktan da asla korkmayın. Risk almadan hiçbir şeyi başaramazsınız. İşin başı risk. “ şeklide konuştu.

Türkiye Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle törenin sonunda öğrencilere başarılar diledi. Aynı zamanda yapılan iş birliği hakkında öğrencilere bilgiler veren Küle kendilerine sunulan bu önemli imkânı sonuna kadar değerlendirmeleri gerektiğini vurguladı.

Dijital Sektörle İlgili Yeni Yasa Yolda