Çin Güney Kore’de füzelendirmeye karşı çıktı

featured
service
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD’nin Kuzey Kore tehdidine karşı Güney Kore’de konuşlandırmayı planladığı Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) füzelerinin mevzilendirilmesi planına tepki gösterdi.Devlet Başkanı Şi, Hangcou kentinde Çin’in ev sahipliğinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi kapsamında bu ülkede bulunan Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye ile bir araya geldi.

ÇİN BÖLGENİN NÜKLEERDEN ARINDIRILMASI ÇAĞRISI YAPTI

Taraflar, Kore Yarımadası’ndaki duruma ilişkin fikir alışverişinde bulunurken, Kuzey Kore’nin uzun menzilli füze denemelerine ilişkin “bölgenin nükleerden arındırılması, yarımadada barış ve istikrarın korunması” çağrısını yaptı. “6’lı görüşmelere devam edilmesi ve tarafların endişelerine dengeli bir çözüm aranması” gerektiğini savunan Şi, Kore Yarımadası’nda “uzun vadeli huzur” ortamının yakalanmasından taraf olduklarının altını çizdi.

ABD’NİN THAAD KONUŞLANDIRMASINA KARŞIYIZ MESAJI

Şi Cinping, “ABD’nin, Güney Kore’de THAAD konuşlandırmasına karşıyız” ifadesini kullanırken, bu meselenin “uygun şekilde ele alınmadığı durumda bölgedeki stratejik istikrara zarar vereceği ve taraflar arasındaki çelişkileri artıracağını” söyledi. Güney Kore Devlet Başkanı Park ise bu konuda Pekin yönetimi ile yakın diyaloglarını sürdüreceklerini belirtti.

ABD THAAD KONUSUNDA KARARLI

Seul ve Washington yönetimleri, Kuzey Kore tehdidine karşı THAAD’nin gelecek yıl sonuna kadar Güney Kore’nin Seongju kasabasına konuşlandırılacağını açıklamıştı. Rusya ve Çin, THAAD sisteminin bölgede konuşlandırılmasına Doğu Asya’da askeri gerilimi arttıracağı gerekçesiyle karşı çıkarken, Seul yönetimi, Kuzey Kore’nin askeri tehditlerinin bertaraf edilmesi durumunda THAAD sisteminin konuşlandırılması ihtiyacının “doğal olarak” ortadan kalkacağını savunuyor.
Çin Güney Kore’de füzelendirmeye karşı çıktı