1. Haberler
  2. Gündem
  3. CHP’nin İş Cinayetleri Önergesi Reddedildi

CHP’nin İş Cinayetleri Önergesi Reddedildi

featured
service

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından, mesleki eğitim veren kurumlarda yaşanan iş cinayetlerinin nedenlerinin araştırılması amacıyla TBMM Genel Kurulu’na sunulan grup önergesi, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Önergenin gerekçesini anlatan CHP İstanbul milletvekili Suat Özçağdaş, “Bu çocuklar ölüyorlar, 15,16,17 yaşında ölüyorlar. Sizin de çocuklarınız var. Rica ediyoruz, 840 bin çocuğumuz var her ay neredeyse bir çocuk ölüyor. Bunun iktidarı, muhalefeti mi var?” diye konuştu.

“Araştırma önergelerini reddediyorsunuz”

Özçağdaş, son bir yılda 336 çocuğun MESEM’lerde kaza geçirdiğini ve 9 çocuğun da hayatını kaybettiğini belirtti. “Bu çocuklar 8 gün çalışıyorlar. Yine reddedeceksiniz. Bir kişi bile tutuklanmadı. 17 yaşında evladı olan vekillere sesleniyorum. Sürekli bu araştırma önergelerini reddediyorsunuz. Bu çocuklar sizin çocuklarınız değil diye yapıyorsunuz. Bu çocuklar fakirin fukaranın çocukları. Bu çocuklar iş gören olarak değil iş öğrenen çocuklar olarak orada olmalı. Hayatta siyaset önemli siyasi partiler de önemli. Raconu kesin ama bu çocukların hayatla bağını kesmeyin. Bu çocuklar hepimizin çocukları. Siyaseti neden, kimin için yaptığımızı unutmayalım” dedi.

Özçağdaş, konuşmasında ayrıca çeşitli iş kazalarında hayatını kaybeden çocukların hikayelerini de paylaştı:

“Sayın vekiller, Alperen Enez Ural 17 yaşındaydı, Soma’da yaşıyordu. Dün ailesini ziyaret ettim… Değerli vekillerim, hepimizin evlatları var; 10 yaşında, 13 yaşında, 15 yaşında, 17 yaşında çocuklarımız var. Sizlerden bu araştırma önergelerini dinlerken “Bir siyasi partinin önergesidir, racon böyledir, reddedelim.” diye dinlememenizi rica ediyorum. Alperen’nin babasıyla konuştum, annesi gözlerimin içine bakamadı. Alperen 17 yaşındaydı, 18 Mayıs Cumartesi günü kaza geçirdi. MESEM’lere bakarsanız dört gün iş yerinde, bir gün okulda olması gerekiyor. Bu çocuk cumartesi günü 2’nci katta ne yapıyordu? Sonuç itibarıyla, Alperen beş gün can çekişti, hayata tutunmaya çalıştı, hayatını kaybetti.”

Özçağdaş, yaşanan iş kazalarını şu şekilde sıraladı:

  • 17 yaşındaki Alperen Enes Ural, 18 Mayıs Cumartesi günü doğalgaz borusu döşerken düştü ve 5 günlük hastane tedavisi sonucunda 23 Mayıs’ta hayatını kaybetti.
  • 17 yaşındaki Murat Can Eryılmaz, Kilis’te çalıştığı inşaatın 8. katından düşerek 4 Şubat 2024’te 72 gün süren yaşam mücadelesi sonucunda hayatını kaybetti.
  • 14 yaşındaki Arda Tonbul, 9 Ocak 2024’te, İstanbul’da bir metal fabrikasında MESEM kapsamında çalışırken başının makineye sıkışması sonucu 7 gün süren yaşam mücadelesinin ardından 16 Ocak’ta hayatını kaybetti.
  • 15 yaşındaki Erol Can Yavuz, 23 Ocak 2024’te Kütahya’da çalıştırıldığı mobilya atölyesinde üzerine sunta blokları devrilerek hayatını kaybetti.
  • 15 yaşındaki Ömer Çakar, 29 Aralık’ta Diyarbakır’da klima montajı için götürüldüğü sitede, çatı katından düşerek hayatını kaybetti.
  • 15 yaşındaki Ömer Girgin, Kocaeli Körfez’de bir kaporta atölyesinde çalışırken ısınmak için sobayı yakmak isterken parlayan tinerin alevinden ağır yaralandı. 30 Kasım 2023’te 11 gün yoğun bakımda kalan Girgin 11 Aralık’ta hayatını kaybetti.
  • 17 yaşındaki Ulaş Dumlu, 7 Aralık 2023’te Konya’da fabrikada elektrik kablosu hattı çekerken, arıtma havuzuna düşerek hayatını kaybetti.
  • 16 yaşındaki Zekai Dikici, 26 Eylül 2023’te Manisa’da çalıştığı inşaatın 5. katından düşerek öldü.
  • 17 yaşındaki Yiğit Zamanis, 27 Ağustos 2023’te çalıştığı inşaatta başına vinçte taşınan malzemenin düşmesiyle hayatını kaybetti.

Özçağdaş, “Bunlar burada çalışmak zorunda olduklarını düşündükleri için varlar. Size istirham ediyorum, siyaseti neden yaptığımızı asla unutmayalım, kimin için yaptığımızı unutmayalım, bu teklife bir kez olsun “evet” diyelim.” sözleri ile milletvekillerinden ‘evet’ oyu kullanmalarını istedi.

Ancak CHP’nin önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

CHP’nin İş Cinayetleri Önergesi Reddedildi
Yorum Yap