CHP’li Kış’tan mülakat ve atama tepkisi

featured
service

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in 68 bin öğretmen açığı olduğunu açıklamasına rağmen atama sayısının sadece 20 binle sınırlı kalmasına ve öğretmen atamalarında mülakat uygulamasının devam etmesine sert tepki gösterdi.

Kış, TBMM genel kurulunda yaptığı konuşmada, İstanbul’da bir lisede emektar öğretmen ve okul müdürü İbrahim Oktugan’ın bir öğrenci tarafından öldürülmesini kınayarak başladı. Eğitim emekçilerinin yaşadığı bu tür trajik olayların, iktidarın eğitimi ve eğitim emekçilerini değersizleştirme politikalarının sonucu olduğunu belirtti.

“BAŞ SORUMLUSU SİZLERSİNİZ”

Kış, “Bu saldırıyı kınıyor, hayatını kaybeden eğitimcimize Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Tüm bunlar, iktidarın eğitimi ve eğitim emekçisini değersizleştirme politikalarının sonucudur.  Öğretmen cinayetleri ve şiddeti had safhaya ulaşmıştır. Dünyada, başöğretmen unvanlı bir liderin kurduğu tek ülke Türkiye Cumhuriyetidir. Cumhuriyetimiz, Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde, ilke ve devrimleri ışığında ayaktadır.  Geleceğin belirleyicisi öğretmenlerimiz de; Cumhuriyetimizin can damarıdır. Ancak öğretmenlerimize ve eğitim emekçilerimize reva görülen tablo aslında dün yaşanılanlarda gizlidir. Bir tarafta; Ülkenin geleceğinde söz sahibi olmak için aylarca mücadele veren atanmayı bekleyen öğretmenler, bir tarafta göz göre göre cinayete kurban giden eğitimciler. AKP İktidarına sesleniyorum: Koruyamıyorsunuz, sahip çıkamıyorsunuz ve bunun baş sorumlusu sizlersiniz” dedi.

17 KEZ EĞİTİM SİSTEMİ DEĞİŞTİ

Milletvekili Kış, 22 yılda 9 farklı Milli Eğitim Bakanının gelip geçtiğini, ancak eğitim sisteminin 17 kez değiştiğine dikkat çeken, Kış, ““Tam 9 farklı isim Bakan koltuğuna oturdu.  17 kez de eğitim sistemi değişti.  İsimler değişti, müfredatlar değişti, fakat eğitime bakış açıları hiç değişmedi. İktidara geldiğinde “atanmayan öğretmen kalmayacak” diyenler, bu rakamı 1 milyona çıkardı.  22 yıllık süreçte, kamusal eğitim çökmüş, eğitim özelleştirilmiş, laik, bilimsel eğitim anlayışı terk edilmiştir.  Kısacası eğitimde çaresiz, çözümsüz bir iktidarla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

“ONLARCA GENÇ ÖĞRETMEN YAŞAMINA SON VERDİ”

Konuşmasında, öğretmenlerin uzun süredir atanma haberini beklediğini ve 68 bin öğretmen ihtiyacının açıklandığını hatırlatan Kış, atama kararlarının bu ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğunu dile getirdi.  Kış, “31 Mart Yerel Seçimlerini geride bıraktık. Bu seçimde halkın verdiği mesaj çok anlamlıydı.  Ancak bakıyorsunuz; halkıyla, öğretmenleriyle inatlaşmaya devam eden bir hükümet var karşımızda.  Mülakat adaletsizliğini seçimden önce itiraf edenler şimdi vazgeçti.  “68 bin öğretmen açığı var” dediler. Şimdi ne mülakat kalkıyor ne de söz verilen atama sayısı gerçekleşiyor. 22 yılda hükümetin mülakatı nasıl kullandığını örnekleriyle gördük.  Binlerce genç sınavlarda dereceye girmesine rağmen mülakatlarda elendi.  Bunu söylemek çok acı ama Ataması yapılmayan onlarca genç öğretmen yaşamına son verdi.  Atanmayan her öğretmen bugün başka işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Öğretmenlerimizi değersizleştiren bu anlayış ülkemizin geleceğine de en büyük darbeyi vurmaktadır.” dedi.

CHP’li Kış’tan mülakat ve atama tepkisi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.