1. Haberler
  2. Haberler
  3. Türkiye
  4. Siyaset
  5. CHP’li Başevirgen: “İktidar Vatandaşa Zorunlu Oruç Tutturuyor”

CHP’li Başevirgen: “İktidar Vatandaşa Zorunlu Oruç Tutturuyor”

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşların temel gıda maddelerine ulaşmada yaşadığı zorluklara dikkat çekti. Başevirgen, ekonomik krizin derinleştiğini belirterek, “2024 yılında 950 lira olan bir Ramazan kolisi, 2025 yılında bin 610 liraya kadar yükseldi. ‘Milletimizi enflasyona ezdirmedik’ diyen iktidarın asgari ücrete yaptığı zam yüzde 30, Ramazan kolisinin fiyatına gelen zam yüzde 70. Vatandaş Ramazan ayında sahuru, iftarı için sofrasına bırakın et koymayı, karnını nasıl doyuracağını düşünüyor. İktidar, açlık sınırının altındaki vatandaşa zorunlu olarak oruç tutturuyor” dedi.

‘Parası Olan Beslenebiliyor, Isınabiliyor, Eğitim Alabiliyor’

Vatandaşların en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale geldiğini vurgulayan Başevirgen, “Emeklilerimiz ucuz et için kuyruğa giriyor. Dar gelirli kara kışın ortasında doğalgaz faturası yüksek gelmesin diye kombisini açamıyor. Eğitimde fırsat eşitliği kayboldu, sağlıkta ise aylar sonrasına verilen randevular vatandaşları hasta etti. Mevcut şartlarda ülkemizde sadece parası olabilen beslenebiliyor, ısınabiliyor, eğitim alabiliyor, hastaneye gidebiliyor” ifadelerini kullandı.

Sosyal Yardıma Muhtaç Kişi Sayısı Artıyor

Sosyal yardımlara duyulan ihtiyacın her geçen gün arttığını belirten Başevirgen, “Artık vatandaşlarımız sosyal yardımlarla ayakta durabiliyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2024 yılı sosyal yardımlara yönelik raporu da ülkemizdeki derin yoksulluğu bir kez daha gözler önüne serdi. Düzenli sosyal yardım alan kişi sayısı 14,3 milyonu, düzenli sosyal yardım alan hane sayısı ise 3,5 milyonu buldu. İktidarın 23 yılda ülkemizi getirdiği nokta budur” dedi.

İşçilerin Çoğu Borç Batağında

Başevirgen, Tez Koop İş Sendikası’nın verilerini paylaşarak, işçilerin yaşadığı ekonomik zorluklara dikkat çekti. “İşçilerin yüzde 94’ü beyaz eşyaları arızalandığında tamir veya yenileme yapamıyor. Yüzde 71’i ayda en az bir kez dışarıda yemek yiyemiyor. Yüzde 78’i hafta bir et, tavuk veya balık yiyemiyor. Yüzde 70’i banka kredi ve kredi kartı borçlarını ödeyemiyor. Yüzde 57’si, aldığı borçları zamanında ödeyemiyor. Yüzde 53’ü kira veya konut kredisi ödemelerinde zorlanıyor. Yüzde 47’si ise elektrik, su, doğalgaz gibi faturaları ödemekte zorlanıyor” ifadelerini kullandı.

Başevirgen, Türkiye genelinde kırmızı et fiyatlarının da hızla arttığını belirtti. “Son bir hafta içinde dana eti yüzde 7,9, kuzu eti ise yüzde 3,3 oranında zamlandı. Vatandaş Ramazan ayında sahuru, iftarı için sofrasına bırakın et koymayı, karnını nasıl doyuracağını düşünüyor. İktidar, yüksek enflasyon altında ezilen, açlık sınırının altındaki vatandaşa zorunlu olarak oruç tutturuyor.” dedi.

CHP’li Başevirgen: “İktidar Vatandaşa Zorunlu Oruç Tutturuyor”
Yorum Yap