1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bursa’da Yaklaşık 3 Bin Hektarlık Alan Küle Döndü: “Hala Yangının Devam Ettiği Yerler Var”

Bursa’da Yaklaşık 3 Bin Hektarlık Alan Küle Döndü: “Hala Yangının Devam Ettiği Yerler Var”

featured

Bursa’nın Kestel ilçesinde başlayarak Gürsu’ya kadar yayılan orman yangını, ekiplerin yoğun müdahalesiyle kontrol altına alınmaya çalışılırken, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey yangından etkilenen Avdancık, İğdir ve Karahıdır köylerini ziyaret ederek vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti. Bu sabah 6.30 gibi valiliğin talimatlarıyla 3 tane uçak ve bir helikopter yangın söndürmeye destek vermeye başladı.

Bursa'da Yaklaşık 3 Bin Hektarlık Alan Küle Döndü: "Hala Yangının Devam Ettiği Yerler Var" 1

Tugay, “Yaklaşık 3 bin hektarlık bir alandan bahsedebiliriz. Belki daha fazlası da olacaktır. Hala yangının devam ettiği yerler var. Avdancık civarında bir sorun var. Büyükşehir Belediyesi olarak an be an hem orman yangınını takip ediyoruz hem de müdahale ediyoruz” diye konuştu.

Yangının ardından bölgeye giden Başkan Bozbey’e CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik ve belediye yöneticileri de eşlik etti.

“Bir kişi kalp krizi geçirdi can kaybımız yok”

Bursa’nın zorlu bir gece geçirdiğini belirten Başkan Bozbey, Dün Orhaneli’de başlayan yangın gece saatlerinde kontrol altına alındığını ve 7 köyü etkilediğini söyledi. Ardından saat 17.00 civarında Kestel ilçesi Ağlaşan köyünde yangın ihbarı aldıklarını dile getiren Bozbey, “Ağlaşan’dan başlayan yangın, çevre mahallelerimizi ve en fazla Karahıdır’ı tehdit eder hale geldi. Ardından İğdir’e ulaştı. Bu bölgedeki birçok orman alanının tamamen yanmasına neden oldu. Aynı zamanda köy ve mahallelerimize tehdit eder duruma ulaştı. Allah’tan bir can kaybımız yok. Çalışma arkadaşlarımızdan biri, ayağının kırılması sebebiyle kalp krizi geçirdi. Şuan hastanede ve yoğun bakımda. İki orman memuru da yangın esnasında karbondioksit zehirlenmesi yaşadı ve hemen tedavi altına alındı. Yangın söndürmek için yoğun çaba harcayan insanlara yiyecek ve içecek yetiştirmek için mücadele eden her güzel insana yürekten teşekkür ediyorum. Büyük geçmiş olsun.” dedi.

“Yaklaşık 3 bin hektarlık alan yandı”

Yangının boyutuna ilişkin bilgi veren Bozbey, “Yaklaşık 3 bin hektarlık bir alandan bahsedebiliriz. Belki daha fazlası da olacaktır. Hala yangının devam ettiği yerler var. Avdancık civarında bir sorun var. Büyükşehir Belediyesi olarak an be an hem orman yangınını takip ediyoruz hem de müdahale ediyoruz. Yaklaşık 235 civarında aracımız sahadaydı. 550 civarında personelimiz sahada yangını söndürme ve durdurma çabası gösterdiler. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Orman muhafaza memurlarımız, vatandaşlarımız, mahalle halkımız yangını söndürmek için mücadele etti. İnşallah kısa zamanda yangın son bulur. Sonrasında nasıl yenileyeceğimizi hep birlikte karar vereceğiz. Dışkaya ve Gürsu TOKİ civarında yine bir sıkıntının olma ihtimaline karşı dozerlerle alan açma çalışmaları ediyor. Diğer mahallelerin de etrafında alan açma çalışması yapılacak. Amacımız, bir an önce yangının durması ve soğutma çalışmalarına başlanmasıdır. Ayrıca sabah 6.30 gibi Valimizin talimatlarıyla 3 tane uçak ve bir helikopter yangın söndürmeye destek vermeye başladı.” ifadelerini kullandı.

“14-15 dakikada bir yangın ihbarı alıyoruz”

Bursa Valisi Erol Ayyıldız’ın ekiplerin koordinasyonu konusunda çaba sarf ettiğini ifade eden Başkan Bozbey, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Afet Koordinasyon Merkezi’nin (AKOM) söndürme çalışmalarında kritik rol oynadığını vurguladı.

Bursa'da Yaklaşık 3 Bin Hektarlık Alan Küle Döndü: "Hala Yangının Devam Ettiği Yerler Var" 2

“Cezai önlemlerin alınmasını bekliyoruz”

Bursa’da uzun zamandır 14-15 dakikada bir yangın ihbarı aldıklarını söyleyen Bozbey, gece 3’ten itibaren köyleri ziyaret ettikleri, yangının durdurulması konusunda ise çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Bozbey, “Gece 3’ten itibaren alanda köylerimizi ziyaret ettik. Yangının durdurulması konusunda çalışmalar devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi olarak itfaiyeye yaptığımız yatırımın karşılığını da gördük. İnşallah yangın olmaz, itfaiyeye de ihtiyaç duyulmaz. Umarım bu yangınlardan toplum olarak önemli dersler çıkarırız. Bursa’da uzun zamandır 14-15 dakikada bir yangın ihbarı alıyoruz. O düzeye geldik. Bacalarını temizletmelerini, elektrik tesisatlarını yeniletmelerini istiyoruz. İzmaritleri gelişi güzel atmamalarını istiyoruz. Orman alanlarında ateş yakılmamasını, gerekirse bir yaptırımın uygulanmasını istiyoruz. Cezai önlemlerin alınmasını da bekliyoruz.” dedi.

Ziyaretlerinin ardından Başkan Bozbey, alandaki AKOM aracına geçerek yangının seyri ve müdahale çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı. Ekiplerin hem havadan hem de karadan yoğun bir şekilde çalışmaları sürdürdüğü bildirildi.

Bursa’da Yaklaşık 3 Bin Hektarlık Alan Küle Döndü: “Hala Yangının Devam Ettiği Yerler Var”