Ara Güler’in Gözünden Kumkapı Balıkçıları

featured
service

Ara Güler Müzesi, sanatseverleri 8 Mayıs’ta yeni bir sergiyle buluşturuyor. “Kumkapı Balıkçıları” sergisi, Ara Güler’in 21-27 Mayıs 1952 tarihleri arasında Jamanak gazetesinde yayımlanan “Kumkapı Ermeni Balıkçılarıyla Birlikte” yazı dizisinden esinlenerek hazırlandı.

Ara Güler'in Gözünden Kumkapı Balıkçıları 1

Bugün artık var olmayan Küçük Deniz Sokağı ve balıkçı barınağına, orada çalışan insanlara ve bir yaşam tarzına ışık tutan yazı dizisi, Ara Güler’in henüz 24 yaşındayken foto muhabirliği alanındaki erken başarısını gösteriyor. “Kumkapı Ermeni Balıkçılarıyla Birlikte” yazı dizisi ile, foto muhabirliği alanında erken yaşta kendine bir yer edinmiştir. Mesleğinde ün kazanmasını sağlayan önemli çalışmalarından biri olarak tarihe geçen bu foto-röportaj, yakın gelecekteki başarılı uluslararası kariyerinin de habercisi olmuştur.

Ara Güler'in Gözünden Kumkapı Balıkçıları 2

Ara Güler, yıllar içinde Kumkapı Mahallesi’ni defalarca ziyaret ederek, kaybolmaya yüz tutmuş bir bölgeyi ve orada yaşayan insanları belgeledi. Balıkçı reislerini, tayfaları ve merametçileri günlük hayatlarında fotoğraflayarak onları ölümsüzleştirdi.

Ara Güler'in Gözünden Kumkapı Balıkçıları 3

Sergide, daha önce sergilenmemiş Ara Güler arşivine ait Kumkapı’ya ilişkin fotoğraflar, efemera ve editoryal süreçle ilgili detaylar yer alacak. Ara Güler’in yaratıcı sürecini ve seçimlerini gösteren kontakt baskıları da sergide izleyiciyle buluşacak.

Ara Güler'in Gözünden Kumkapı Balıkçıları 4
Ara Güler’in Gözünden Kumkapı Balıkçıları